SvWTIP: Blanc de Gris uit Griekenland

Tijd voor een doorkijkje in Studio Smaak van Wijn. Een blik op het assortiment uit de serie Smaakstijlen.  Op weg naar de Peloponnesus waar we deze bijzondere, bloemige, elegante wijn aantroffen! Volmaakt passend bij  de andere wijnen in de wijnkast! Smaakstijl Rond!

Deze Griek is gemaakt van 100% Moschofilero. De druiven groeien in Mantania, Arcadia. De Blanc de Gris van het huis Tselepos  wordt gemaakt van druiven die op zo’n 650 meter in de wijngaard  te vinden zijn. Op een rotsachtige kleibodem. Jaarlijks komen er zo’n 10.000 flessen van dit Arcadisch Plateau.

Dit is een regio met een lange traditie in de productie van kwaliteitswijnen. De (in totaal) 500 ha met Moschofilero wijnstokken zijn sinds 1971 de kern van de PDO Mantinia wijngaarden.

Het bijzondere microklimaat van Mantinia maakt dit ras anders vergeleken met  andere rassen die in de Peloponnesus worden verbouwd. Zo noemen ze het ‘Fileri’ ras dat verbouwd wordt in de hele Peleponesos, in de Mantinia streek ‘Moschofilero’ wat heerlijk ruikende Fileri betekent.  De premium witte wijnen van Moschofilero danken hun speciale aroma en smaak aan de lage temperatuur van de locatie en de late rijping. Het zijn ‘blanc de gris’ wijnen oftewel witte wijnen van grijze druiven en nakomelingen van de Oude Arcadia wijngaard ook wel de ‘Kapnios wijn van Arcadia’ genoemd aldus de historicus en reiziger Theofrastus. Het is een heldere, frisse witte wijn terwijl de roze smaak zinspeelt op een fusie tussen gewürztraminer en muscat druiven.

Vinificatie: Moderne technische bereiding met gebruik van voorgisting op een lage temperatuur: 10º C. Het eerste stadium vindt plaats in RVS tanks waarna de most naar eiken vaten wordt overgebracht waar de gisting in drie tot zes maanden wordt afgerond. De wijn rijpt op de fijne droesem.

Delicate aroma’s van citrus en bloesem nemen de overhand. De zuren zijn mooi  in balans met het zoet.  Niet te jong drinken. Dat mag, maar is beslist niet nodig. Laat hem een beetje volwassen worden en schenk hem dan koel in een ruim glas.

=============================================================================

Studio Smaak van Wijn is open van dinsdag tot en met vrijdag van 12vlag SSvW.00 uur – 17.30 uur. Op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.  Kom vrijblijvende kijken in  een wereld van wijn. Welkom!