Wijnspinsels: Blindproeven een kunst?

Wijnspinsels: Blindproeven een kunst?

blindproevenBlindproeven

Gisteravond hielden we zoals altijd de traditionele eindavond van de  wijncursus Wijnoorkonde op SDEN-2 niveau. Na de cursus bieden we de cursisten de avond ‘blindproeven’ aan, als afronding van het geleerde. Zie het als ‘Apenkooien’, gezelligheid staat voor op!
Is dat blindproeven nu zo belangrijk? Nou nee, niet in de zin van ‘raden’, maar het laat je wel inzien dat er verbanden zijn tussen kleuren, geuren, zuren, alcohol en tannine in relatie tot een druivenras. Zo kun je een wijn dus detecteren!

Druivenrassen

Op het moment dat je je gaat verdiepen in de kennis van de verschillende variëteiten heb je al een enorme stap gezet. Neem nou bijvoorbeeld de druif torrontes uit Argentinië. Je kunt de wijn van de Argentijnse koninginnedruif zo maar verwarren met Muscat. Ja, dat kan, maar let eens goed op het alcoholpercentage. Hoe hoog is dat? Vaak rond de 14 % maar liefst en is dat een hoeveelheid alcohol die je in de gemiddelde droge Muscat zult aantreffen? Hij heeft zeker dat bloemige, dat kruidige, maar het echte muscat toontje, dat je ook zo sterk in Moscato d’Asti kunt ruiken, dat mist hij wel weer.

Chardonnay of Chablis

Of neem de Chardonnay, iedere horecamedewerker “groot en klein” kent wel de gast die zegt geen Chardonnay te lusten, maar liever een Chablis te drinken. Oh ja tuurlijk …. 🙂
Chardonnay kan zoveel gedaantes aannemen: krachtig en vol hout, licht fris, boterachtig filmend en natuurlijk mousserend. Kan uit Frankrijk komen, maar net zo goed uit Californië. Hier komt het er op aan dat je de intrinsieke kenmerken van de druif moet kunnen herkennen en deze in de verschillende klimaatzones weet te plaatsen. Ja poeh, niemand heeft ooit gezegd dat het makkelijk zou zijn. Maar wijnkennis is wel een groot goed.

Geen kunst maar een leerdoel

Blindproeven op zichzelf is mijns inziens niet zo belangrijk, het is geen kunst en zeker geen heilig moeten! Het is een middel om je te verdiepen in het leren onderscheiden van druiven, van wijnen en op die manier ook je eigen smaak te exploreren. Hoe leuk is dat!