Blindproeven, unieke Franse wijnproeverij

Blindproeven, unieke Franse wijnproeverij

BlindproevenBlindproeven, niet omdat het moet, maar omdat het leuk is

Ben jij erbij op maandag 26 juni? Je kunt je nu inschrijven voor ‘Blindproeven ronde Frankrijk’ op 26 juni a.s. We beginnen om 20.00 uur. Zoals de meeste lezers weten, is de proeftafel maar berekend op een beperkt aantal gasten. Dus…. wil jij weten of je Chardonnay Bourgogne kunt onderscheiden van Pinot Blanc 🙂 uit de Alsace, of dat je bijvoorbeeld een rode Bandol weet te herkennen, een Provence Rose of een zuivere Vouvray? Schrijf je dan rap in! Je kunt rechtstreeks mailen naar [email protected] of het inschrijfformulier gebruiken.

Leermodel

Ben ik een voorstander van blindproeven, nee zeker niet als het moet, maar wel als het relaxt en gezellig is. Voor de fun! Je kunt er namelijk spelenderwijs ontzettend veel mee over wijnen leren. Je gebruikt al je zintuigen optimaal, ook je ogen ja, want kleur kan je direct al aanwijzingen geven. Nadenken over de zuren, zijn ze hoog, fris, scherp, hard of matig. Nadenken over de structuur van de wijn, mede bepaald door het percentage alcohol.

rose-2Een voorbeeld

Je neus is natuurlijk onontbeerlijk bij dit spel. En een kleine verkoudheid, of nog vervelender ‘hooikoorts’ kan een enorme spelbreker zijn. Aroma’s kunnen veel verklappen over de wijn. Neem het eenvoudige appelaroma. Het is een kenmerk voor veel witte wijnen, waar dan ook vandaan. De geur van appels is verschillend per ras. Denk aan het rinse zurige van een goudreinet, het zachte haast zoetige golden delicious appeltje, of de strenge granny smith! De mate waarin het voorkomt en het geurtype heeft een relatie tot de wijnsoort. Maar kan ook iets zeggen over het vergistingsproces van de wijn. Niet iedere witte wijn ondergaat een zogenaamde malo. De malolactische gisting waarbij scherp appelzuur omgezet wordt in zachter melkzuur. Onder invloed van melkzuurbacteriën. Als het appelzuur dus achterblijft in de wijn, niet omgezet wordt, dan kun je dat waarnemen als een appelgeur. En zo zijn er nog veel meer aanknopingspunten.

Kosten Blindproeven La douce France: € 37,50

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren