Bloed van Herakles: Agiorgitiko

Greece_relief_location_mapGoods & more, importeur van onder andere Griekse kwaliteitswijnen, een jong bedrijf uit het midden van het land, was deze week te gast op de SvW ‘woensdagavondproeverij’! Maar liefst negen verschillende druivenrassen stonden op het programma, sommige wijnen met wat restzoet, maar alle zo onverwacht hoog in de zuren, dat het een bijzondere balans opleverde.

Margo, mede-eigenaar van het bedrijf presenteerde de wijnen geplaatst tegen de achtergrond van Greece. Ze nam de proevers mee van de Peloponnesos naar Paros, naar Santorini naar Kreta.  De Griekse mythologie kwam veelvuldig ter sprake en bereikte haar hoogtepunt met het proeven van de Ktima Palivou van agiorgitiko, ‘Bloed van Herakles’ die met zijn blote handen de leeuw van Nemea wurgde. Daarna  ontdeed hij het beest met zijn eigen klauwen  van zijn bontjas. Al 3500 jaar vind hier wijnbouw plaats en het gebruik van eikenhout vaten is ze niet vreemd.

griekse proeverijDe witte wijnen waren alle verbazingwekkend aromatisch. Bloemig en met een volle smaak. Perziken, bâtonnage,  abrikozen en overrijpe meloen schoten over de tafel, met als tegengas ook het vegetale en de kattenpis geur die anderen in de wijn van Domaine Sigalas herkenden. Eén van de topdomeinen van Santorini.

De assyrtiko is de meest veelbelovende druif van Greece volgens Jancis Robinson. De stokken worden gesnoeid in een mandvorm, waardoor de druiven binnen in de mand liggen, beschermd door het blad. Net zoals drie van de andere wijnen heeft de wijn acht maanden lang – sur lie  – gesudderd in de kelders van Santorini De vulkanische bodem geeft de wijnen een zekere mineraliteit mee. Is deze bijzondere wijn binnenkort via SvW te verkrijgen? We zullen het zien 🙂

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=s50v_orXiEk&w=560&h=315]

Een andere snoeiwijze in Griekenland is de druivenstok over de grond te laten kruipen. Zodat hij zo dicht als maar mogelijk bij  de dorre droge grond blijft. Vindingrijkheid kan de wijnboeren niet ontzegd worden!

Alle wijnen die gemaakt waren van authentieke Griekse druivenrassen vielen bij iedereen goed in de smaak. Het gebruik van internationale uitgekauwde druiven zoals de merlot en de chardonnay, daar werd niemand echt blij van!

Proeflijst
Blanc de Gris van moschofilero
Paros White van monemvasia
Alexandra van malagouzia
Marmarias van chardonnay
Santorini Barrel van assyrtiko
Ktima Palivou van agiorgitiko
Diamantopetra van mandilaria en syrah
Kokkinomilos van merlot
Paros Reserve van mandilaria en monemvasia