Bloemig, zoetig, bruizend, droog … Chenin Blanc

Bloemig, zoetig, bruizend, droog … Chenin Blanc

Het moet niet gekker worden. Lees ik eerst over apen die apen als wij na-apen door dronken van palmwijn door de rimboe te waggelen, lees ik dan over wijndruiven met menselijke eigenschappen – resulterend in typetjes als Corneel-Simon of Suzy-Britt? Tja ….
Enfin, de chenin blanc ontbrak in het rijtje. Zouden ze die “Chanel” genoemd hebben? Chenel toch niet, want dat is daadwerkelijk nageslacht van deze Frans-Afrikaanse druif, chenin blanc x trebbiano! (in de echte zin van druif ).

Van bleekgeel tot goud! Van bloemig en fris tot honing, noten en kruidig. Van droog tot mousserend tot weelderig goddelijk zoet! De witte veelzijdigheid! Bekend uit Frankrijk en bovenal uit Zuid-Afrika! Bizarre speurtocht naar Loire wit vorige week! T de cheninblanc v KFWat is er met ons wijnliefhebbers aan de hand dat er maar zo weinig echte Chenin Blanc uit Vouvray of Anjou te vinden is. Bij Gall&Gall keken ze me aan of ik gek was. Nee ‘mevrouwtje‘ u bedoelt natuurlijk Sauvignon Blanc. Droevig! Eerlijk is eerlijk, meer wijnhandels reageerden op nagenoeg 🙂 de zelfde wijze.

Toch is de chenin geen nieuwkomer in de vallei van de Loire. Integendeel. In de kelders van het beroemde en buitengewoon mooie Chateau Chenonceau is documentatie gevonden over deze Vitis Vinifera afstammeling. In 1445 stond de druif aangeplant bij Mont-Chenin vlakbij het kasteel. Sinds 1534 staat hij bekend onder zijn huidige naam.

“If there is a grape that defines Loire wine, it is the Loire’s own grape, the Chenin Blanc.” zegt ook Hugh Johnson. Opmerkelijk dat de druif ook in tropische landen als India en Thailand wordt verbouwd.

Een volle druiventros van chenin druiven is behoorlijk groot, de bessen daarentegen zijn klein. Sauvignon blanc, trousseau en chenin zijn halfzussen. Verwarring voor veel  wijnwinkels….. ? Het is net een kameleon. Je kunt hem terug vinden als droge apéritief wijn, maar ook sprankelend in de meest tintelende spannende mousseux. Soms is ze wat gewoontjes, wat alledaags. Maar nooit als ze laat geplukt wordt! Zwaar en zoet, rijp en vol suiker! Denk aan de wijnen gemaakt van de edelrotte druiven uit Montlouis of Bonnezeaux, Quarts de Chaume en uit Vouvray natuurlijk. Of uit Stellenbosch bijvoorbeeld…!

Genoeg over de Loire, want er is meer chenin tussen hemel en aarde, Horatio

Chenin_Blanc_Tasting_WheelZuid-Afrika is koploper met bijna 19.000 ha voornamelijk in Stellenbosch, Paarl, Franschhoek en in Swartland. Dit prachtige tasting wheel komt ook van de WOSA!
Frankrijk bijna 9800 ha in de Loire vallei en in Languedoc
Argentinië bijna 6000 ha ( en wijn vond ik bovendien bij de supermarkt!)
USA  bijna 3237 ha in Californië en Washington State
Australië zo’n 400 ha

Wat vind je terug in deze witte vroeg uitbottende, maar laat rijpende, rotgevoelige druifvariëteit die droog, mousserend, zoet of moelleux kan zijn:

Kenmerkende kleur is lichtgeel tot goudgeel.
Aroma = lichtbloemig, kweepeer, acaciabloesem, honing
Smaak = aangenaam fris, krachtig, fruitig, lange afdronk. Stevige zuren!

Geweldig bij elegante gerechten van gebakken zwezerik met Béarnaise tot Makrontaart uit Milaan! Maak eens een Vol-au-Vent die je vult met kalfsragout. En kies er dan een droge Chenin bij. Gebakken kalfsbiefstukje met een citroensaus. Huisgemaakte gemarineerde rauwe zalm met mosterd en dille. Je weet niet wat je proeft! Suggesties? Recepten? Een mailtje is voldoende!

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/