Bobal, Spaanse krachtpatser

Bobal, Spaanse krachtpatser

Bobal!

In het eerste niveau van het Schakeltraject van SmaakvanWijn wordt er iedere maand door een van de cursisten een druif en zijn wijn gepresenteerd. De laatste keer, afgelopen week, heeft de cursiste voor het druivenras bobal gekozen. Gaaf! Wat een verrassing was dat. Als je de wijnatlas openslaat, lees je over deze druif slechts het volgende: “Bobal makes sturdy reds in eastern Spain.” Met andere woorden, dit besje valt niet onder de groep van de meest belangrijke wijn variëteiten. Het is een Spaans autochtoon ras met een behoorlijke hoeveelheid pigment in de schil. Een rappe groeier die geniet van de volle zon.

Net als de druif mencia, ook zo’n Spaanse rakker, is de wijn die ervan gemaakt wordt niet echt bekend! En hoe jammer is dat. Het wordt serieus tijd dat het Iberisch schiereiland meer in de spotlights komt te staan met de wijnen. Dat meer mensen eens buiten hun comfortzone durven te stappen om een grandioze wereld aan wijn te ontdekken.

De vlezige bobal, de tweede meest geplante rode druif van Spanje na tempranillo domineert zowel in Manchuela als het naburige Utiel-Requena, dat ruim 600 meter boven zeeniveau ligt.  De naam Bobal verwijst naar “stierenkop”, omdat men vindt dat de druiventros daar gelijkenis mee vertoont.

We zijn hier in de provincie Valencia waar Utiel -Requena landinwaarts ligt. De verkoelende invloed vanuit de Middellandse zee is hierdoor beperkter dan in de wijngaarden dichter bij zee. Je spreekt hier van een mediterraan landklimaat met hete zomers en koude winters. De meeste wijngaarden liggen tussen twee rivieren, de Turia en Cabriel.

De D.O. Utiel-Requena werd in 1932 vastgesteld. Volgens archeologen die fragmenten van Fenicische amforen ontdekten in het Iberische dorp Caudete de las Fuentes  (ook bekend als Kelin), dateert de wijnproductie echter uit de 7e eeuw voor Christus voor Christus, meer dan 2.700 jaar geleden. Meer dan 50 procent van de wijngaarden heeft bejaarde wijnstokken, lage knoestige planten, die gemiddeld minstens 40 jaar oud zijn, sommige gaan zelfs over de 100 jaar heen.

De wijnen kennen de volgende specifieke benamingen:
Bobal Alta Expression, voor cepagewijnen van wijngaarden die ten minste 35 jaar oud zijn en Bobal con Meción Específica gereserveerd voor rosé – en rode wijnen die vermeldingen als crianza, reserva, gran reserva en maduro en barrica kunnen hebben.

Zelf Bobal proeven? Dat kan bij de Vuelta in het voorjaar van dit jaar. Je zult blij verrast zijn!

Wijnschakelprogramma