Bodem en wijn

Bodem en wijn
wijnbouw

Schelpjes van kalk

Bodem en wijn

Okay, bodem, wel of niet te proeven in de wijn? Proef je bodem in druivensap? Nee hè? In verse druiven? Nee ook niet. Waarom zou je het dan wel in wijn kunnen proeven. Al die steensoorten, die verscheidenheid in bodems? Graniet, kalk, mergel. Hoe het echt zit? Kun je vuursteen proeven? Kun je mineralen waarnemen in de wijn?
Nou, het antwoord is misschien wat ontluisterend, maar wel begrijpelijk. De waarheid is namelijk NEE.

bodemWijnboek

In het fantastische wijnboek “Wijn van Nederlandse bodem”, geschreven door Geert Jan Vis, Denise Maljers en Stan Beurskens, respectievelijk twee geologen en een oenoloog, vind je klip en klaar het antwoord op de vraag of je mineralen kunt proeven in de wijn.
In dit boek wordt helder uitgelegd wat de relatie van de bodem tot de wijn is. Letterlijk staat er geschreven: “Maar is het wel mogelijk om de mineralen uit de bodem te proeven? Het korte antwoord is nee, dat is niet mogelijk. De meeste mineralen smaken naar niets. Zo bestaat vuursteen voornamelijk uit het smaakloze silica.”

Pouilly Fumé

Gek hè, dat je toch zeker weet dat je de geur van vuursteen pas nog hebt geroken in dat mooie glas Pouilly Fumé. Dat kan ook zeker waar zijn! Alleen het is niet een letterlijk mineraal dat je ruikt. Deze geur ontstaat door thiolen.  Organische chemische verbindingen, vluchtige zwavelhoudende verbindingen die vrijkomen tijdens de vergisting. Ze geven geuren van vuursteen, ook buxus, passievrucht, mango en bijvoorbeeld grapefruit.

Terpenen

In de druiven zitten terpenen. Terpenen zijn voorlopers van de aroma’s die we waarnemen in de wijn. Door het gebruik van gisten, die suiker omzetten in alcohol komen veel aromatische stoffen vrij.  Er zijn allerhande technieken om de aroma’s te versterken. Dit kan al bij de schilweking gebeuren. Ook kunnen er bepaalde enzymen aan geoogste druiven in de wijnmakerij toegevoegd worden, die inwerken op de celwand waardoor aroma’s, kleurstoffen en tannine makkelijker vrij komen.

Ook het gebruik van aromatische gisten kan een aroma benadrukken. Zoals bij Sauvignon Blanc ook een bepaald gist gebruikt kan worden dat met name zijn karakteristieken aroma’s versterkt.

Aroma’s en smaken zeggen de auteurs van “Wijn van Nederlandse bodem” zijn het gevolg van rijping en vinificatie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er geen bewijs is dat de bodem direct in de aroma’s van wijn is terug te proeven. Meer weten over de relatie tussen de bodem en de wijnstok? Ik raad je dit boek beslist en met klem aan!