Bodem langs de Ahr

Bodem langs de Ahr

Bodem van zand, klei en leisteen

Kijkend naar de relatie tussen bodem en druivenras komen we vanzelf bij onze buren aan. En wel op nog geen drie uur rijden vanuit Soest. In het fascinerende theater van de Ahr. Hier vind je allerlei bodemsoorten. Van zandsteen, leisteen, leem-en-stenen en klei tot zelfs löss zoals te zien bij Bad Neuerahr! Het is de reis meer dan waard! De rivier de Ahr, die op een introverte wijze door het dal stroomt, heeft in zijn ontstaan meerdere malen de loop gewijzigd.

Ahrsteig

Ben je in het Ahrdal, dan is de weg die de rivier zich gebaand heeft tussen Blankenstein en Sinzig, het punt waar hij één wordt met de Rijn, een uitdagend pad om te volgen. Je kunt het goed in etappes doen, want het is zo’n slordige 100 kilometer lang. Uiteraard zijn er meerdere overnachtingsmogelijkheden, van Airbnb tot een gemütliches Gasthof.

Bodem

Wat je aan bodemsoorten tegen kunt komen, kan als volgt zijn:
Schiefer-Devon*: bij Altenahr, Mayschoss en Rech
De bodem is hier leisteen met  leem en klei, zanderig en stenig. De wortels halen een gemiddelde diepte, de waterdoorlaatbaarheid is hoog, het waterreservoir matig. Door een uitgekiende verzorging van de bodem met toevoeging van humus (afbreekbaar organisch materiaal) zijn deze wijngaarden ware pretparken voor druiven geworden. (Een kleine 100 ha).
*Devon is een periode uit het geologisch tijdperk Paleozoïcum tussen 541 en 252 miljoen jaar geleden.

Foto Leon Gommers

Zandsteen en leem: van Dernau tot Heppingen
Hier vinden we meer zanderig materiaal. Een minder warme bodem met speelruimte voor de wortels, een gemiddelde waterdoorlaatbaarheid en een groot waterreservoir. Deze bodem kun je goed bestuderen als je de Rotweinwanderweg pakt.

Löss en löss-leem: van Altenahr tot aan Lohrsdorf, als koeienvlekken in het landschap. Hier kunnen de wortels zich flink uitleven, is er een aanzienlijke watervoorraad en daarnaast zijn de doorluchting en voedingsstoffen in de bodem op hoog niveau. De bodem warmt zich langzaam op en omarmt met liefde de spätburgunder.

Wijnbouw

Wijnbouw vindt plaats in vrijwel het hele Ahrtal. Langs de Ahr op de steile hellingen, maar ook langs de oevers van de rivier. Tegen je gevoel in misschien, vind je hier maar liefst 85% blauwe druiven. Spät- en Frühburgunder gaan hierbij hand in hand voorop met een aandeel van 63% van de blauwe rassen. 563 ha groot is het Ahrse wijngaardschouwspel. Het op een na kleinste wijnbouwgebied van Duitsland. Sinds de 9de eeuw vindt het wijngaardwerk plaats, maar pas na de Napoleontische tijd hebben de burgunderrassen de Ahr overmeesterd.

Steilhang

Als je met skiën ook altijd voor de zwartste afdalingen gaat, dan moet je zeker een kijkje nemen tussen Altenahr en Marienthal. Hier in het  smalle stuk van het Ahrdal bevinden zich de Steil- und Steilstlagen. Bezoek dan ook direct Kloster Marienthal waar je heerlijk kunt lunchen tijdens je wandeling. Besprenkelt met serieuze ‘Klosterweinen’ :). Ook de witte wijnen zijn hier fenomenaal lekker. Riesling, grauburgunder, de kerner en weiße burgunder, je vindt ze allemaal.

bodem langs de ahrReistip

Een reis naar het Ahrtal is zo gepland, zo geregeld. Natuurlijk kun je als je daar bent je beperken tot bezoeken aan de grootsten onder de wijnmakers  Meyer-Näkel, Adeneuer, de gebroeders Förster of Jean Stodden in Rech.  Makkelijk zat, maar ja, dat doet iedereen al. Hoe leuk is het niet om zelf de Ahrwinzer te ontdekken en op onderzoek uit te gaan. Even niet als het schaapje achter de kudde aan, maar als individu je eigen plan trekken. Het zit niet in de meeste mensen, maar echt, het maakt het leven zoveel spannender. Een opstapje naar je ‘ontdek het zelf’ wijnleven kan het “Jungwinzerevent Maateljass” zijn! Maar dan moet je wel snel schakelen want dat is eind van deze maand!

“Das Oechslefieber sinkt…

Aber bei uns Steillagenwinzern besteht immer eine erhöhte Grundtemperatur,

„denn nach der Lese ist vor der Lese.“

Die Trauben reifen im Keller und wir feiern mit euch den neuen Jahrgang im alten Winzerverein in Dernau”