Bodem proeven in de wijn

Bodem proeven in de wijn

vinologenBodem proeven

Een veel voorkomende vraag van de cursisten aan de proeftafel van de Eerste Soester Wijnschool is de vraag over de relatie tussen de bodem en de aardse tonen in de wijn. Komen die geuren van de wijn rechtstreeks uit de bodem waar de stok heeft gestaan. Het antwoord is simpel. Nee, dat heeft er niet direct iets mee te maken.

We spreken graag over primaire, secundaire en tertiaire aromas. De druivengeuren, de vergistingsgeuren en de bouquetgeuren kort samengevat. Waar, maar er is al enige tijd nieuws onder de wijnzon!

Microbisch terroir

Wetenschappers beweren namelijk dat er nog een andere factor is die grotendeels over het hoofd gezien is: microben. Schimmels en andere micro-organismen spelen een belangrijke rol in het proces van wijn maken. Bodemmicroben kunnen van invloed zijn op de gezondheid van de wijnstokken en de daaruit voortvloeiende vruchten. Tijdens de gisting, zetten de gist en andere schimmels suiker om in alcohol. Maar terwijl wijnmakers allang wisten dat de gisting bacteriën produceert,  stoffen die bijdragen aan de smaak en het aroma van de resulterende wijn, heeft tot nu toe  niemand echt rekening gehouden met de rol van de microben in terroir zegt Matthew Goddard van de Universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland.  Sarah Zielinski schreef hier een artikel over.

Reactie

Leuk is ook de reacties op deze studie te lezen. Hoe dan ook, het moge duidelijk zijn dat de bodem waar de wijnstok staat, veel invloed heeft op de uiteindelijke smaak, maar dat je natuurlijk niet letterlijk de bodem in de wijn proeft als zijnde aardse aroma’s.

Zandbodem

Een veel voorkomend bodemtype is de zandbodem. Zandkorrels zijn groter dan slib en klei. Het is een arme bodem die niet lang water en voeding vasthoudt. Echter, de phylloxera vastatrix heeft hier niets te zoeken. Gunstig dus als je de wijnstokken zonder onderstok wilt planten. Het wijngebied Colares vlakbij bij Lissanbon gelegen, is een voorbeeld van zo’n zandplateau. Colares ligt langs de Atlantische Oceaan, de duinen beschermen de wijngaarden tegen de harde zeewind en de zandbodem bechermt de individuele stokken tegen de druifluis! Wijnstokken die diep wortelen om toch voldoende water te kunnen krijgen.

Geelbruin zandsteen bestaat uit zandkorrels. Bij sedimentatie van zandkorrels worden ook silt, (slib) kalk, grind en andere gesteentefragmenten afgezet. Verweerd zandsteen krijgt een grijze kleur. In de Elzas kom je veel zandsteen tegen.

“Soils of Alsace

Alsace vineyards have many soil types: granite, limestone, schist, clay, gravel, chalk, loess, and the local pink sandstone —grés de Vosges—can be found throughout the region.Although the soil structure varies greatly from village to village, the steeper mountain slopes are generally composed of schist, granite and volcanic sediment. The lower slopes sit on a limestone base, and the plain at the base of the mountains consists of richer alluvial clay and gravel soils. Soil type is critical in consideration of the appropriate grape variety.” Bron

Wijnstreken met veel zandbodems, vermengd met klei vind je bijvoorbeeld in Piemonte. De cru Cannubi bij het dorp Barolo gelegen, is met zijn intense aroma’s en bleke kleur  hier een prachtig voorbeeld! Tijdens de ‘Bodem-Wijncursus’ gaan we wijnen in relatie tot bodems bestuderen en uiteraard proeven!