Bodem, studie relatie wijnstok

Bodem, studie relatie wijnstok

Warmte en zon

Wijnjaar 2018 kan zomaar de geschiedenis in gaan als een van de beste jaren in de Nederlandse wijnbouw. We hebben er niet zoveel, (wijnboeren ook niet trouwens)  maar dat mag de pret niet drukken. De zonnewarmte, een nachtvorstvrije aprilmaand, weinig tot geen regenstromen, alles werkt tot nu toe mee op weg naar een grandioze apotheose van dit jaar!
Wijngaarden lopen weken voor op schema. Barstensvol kleine, zoete rijpe druiven, dat moet het resultaat worden. Maar we zijn er natuurlijk nog niet.

Niets is grilliger dan het Nederlandse weer. Rijd je de ene dag met 40°C over de autobahn, heb je de andere dag bij wijze van spreke de open haard eventjes aan. Te veel droogte is natuurlijk ook niet gunstig.

Klei en zand

Neem nou een kleibodem. Bij langdurige droogte, droogt deze letterlijk uit en in de harde ondergrond ontstaan grote scheuren. Uitgedroogde zandgrond laat het water weg stromen, de grote korrels hechten niet meer aan elkaar. Alluviale bodems worden afgezet door de rivier, rijk aan slib en detritus, zijn weer te vruchtbaar.

Geologie

Het ontstaan van de Europese bodem gaat miljoenen jaren terug. Het allereerste bestaan is het tijdperk Precambrium. Het Precambrium beslaat de eerste vier miljard jaar van de aardgeschiedenis. Tijdens deze periode is een groot deel van de aarde ontstaan. Tijdens de laatste fase van het Precambrium (het Proterozoïcum: 2,5 miljard – 542 miljoen jaar geleden) kwam de huidige plaattektoniek met grote continenten op gang, gestuurd door veranderingen in de aardmantel. Het laatste spannende tijdvak is het Holoceen. Dit betreft de afgelopen 11.000 jaar. De mens neemt de aarde over en richt haar naar eigen behoeften in. Niet altijd even liefdevol voor de natuur. De door de verschillende tijdperken ontstane bodem kan voor wijnbouw worden ingericht.

bodemBodems

Wat we zoal aantreffen als ondergrond voor wijngaarden is redelijk divers. Iedere onderlaag heeft een zekere relatie met de wijnstok, die er op verbouwd wordt.
Kiezelbodem bestaat uit stevige steentje en kiezels. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is natuurlijk de ‘Left Bank’. De bodem aldaar is een wisselwerking van  lagen zand met kiezel afgewisseld met kleihoudende lagen.
Een ondergrond van zand bestaat uit een hele dikke zandlaag waar de wortels doorheen zullen moeten. Op zoek naar het water, dat als door een zeef weg zal lopen.
Waar klei en leem de structuur van de bodem bepalen is er meer water beschikbaar voor de stokken. En zo is er nog veel meer.

De diversiteit van de bodem, de structuur en wat de betekenis voor de druif is, is zo omvangrijk dat we hier graag verder op doorgaan // wordt dus vervolgd, blijf lezen en/ of kom naar de wijncursus die we opgezet hebben in het teken van de bodem en zijn relatie tot de wijnstok!

bodem