Bolognese met pasta

Bolognese met pasta

kaaswijnproeverijMaandag 1 mei

Als je pasta eet, pasta Bolognese dan moet je het wel goed doen. Geen saus uit een pot maar home made a la nonna. Met de pasta di nonna. Dat is het ultieme. Helaas heb ik geen pastamachine, koop mijn deegwaren dus simpelweg bij de supermarkt.

“Everyone in this region makes ragù alla bolognese,” says Anna Nanni, a cook at Trattoria Amerigo dal 1934, outside Bologna in the city of Savigno. “From ten women, you’ll get ten different recipes, all of them traditional.”  Zo gaat dat in Italië. Zo gaat dat bij ons thuis.

Pastasaus

Bolognese pastasaus maak ik niet voor een maaltijd, nee de grootste pan komt op het vuur. Ten minste drie porties zullen daar in pruttelen. Slow Food. De lucht in de keuken zwaar van de kruiden – en knoflookgeur. Het aanrecht bezaaid met selderij, gevierendeelde tomaten, gehakte wortels en uien. Een pan apart gezet voor het rundergehakt. Altijd rund, niet ‘half om half’. Mijn saus wordt in twee delen samengesteld. In een pan gaat het spek en de groentes. De andere is de basis voor het te rullen gehakt. Later vinden deze twee hun gezamenlijke weg, met wijn en bouillon. Enfin, als je het hele recept wilt weten, mail me gerust. Ik  kan je verzekeren dat je er blij van zult worden. Mits je er de tijd voor neemt.

bologneseChianti

Rood op tafel bij deze pasta vinden wij toch wel het lekkerst. Hoewel je je kunt afvragen of een krachtige witte ook geen stand zal houden, vrees ik dat de tomaten spelbreker zullen zijn.  In ieder geval dit keer de Fattoria il Muro in huize van Beek. Fattoria Il Muro is al tweehonderd jaar in bezit van de familie Pancaro. Eeuwenlange ervaring in wijn maken dus. Deze chianti bestaat voor 80% uit sangiovese, aangevuld met merlot. Kruidig en fruitig. En hier geen eikenhouten vaten maar zes maanden rijping op grote, gebruikte vaten van kastanjehout.

Lekker! En morgen is Michelle jarig! Maar dan gaan we uit eten 🙂