Bordeaux haat je en heb je lief!

Bordeaux haat je en heb je lief!

Bordeaux, je raakt er niet over uitgepraat. Je haat het of je houdt ervan zou je kunnen zeggen. Nee, dan heb ik het niet over een paar dagen rondstappen in de stad, of een vakantie naar de onstuimige kust bij Bordeaux. Die in feite niet bestaat, want nee, Bordeaux ligt niet aan de kust. Pas bij de uiterste punt van Médoc, daar waar de wijngaarden eindigen, begint het strand. Een lang breed strand! Ruig bij vloed, lieflijk bij eb. Uitdagend!

SAM_4673Geweldig, maar nee, dat bedoelen we niet met de ‘haat – liefde’ verhouding. Die slaat in dit geval op de wijn, op de wijngaarden, de châteaux, de druiven, de appellaties! Het is zo overdonderend veel en verbluffend lastig om het allemaal goed uit elkaar te houden.
Als je als wijnliefhebber voor een schap Bordeauxwijnen komt te staan, heb je niets meer in te brengen. Etiketten lijken op elkaar, de kleur rood is rood, wit is wit. Hoewel sommige wat donkerder lijken in hun witte jas, zoals de Graves Superieures. Ja, ook Bordeaux 🙂 Zoet van smaak, totaal anders dan de elegante Talbot Blanc in zijn groene jas! Ook Bordeaux. Een Bordeaux Blanc. Min of meer dezelfde druiven. Er zijn immers maar drie witte rassen toegestaan in Bordeaux. Semillon, sauvignon blanc en muscadelle. De verhoudingen, daarover bestaan geen regels. Van het ene uiterste naar het andere. In alles verschillend. Waarbij smaak en prijs vooraan staan.

Nee, zo makkelijk is het niet als je als aspirantvinoloog i/o vol goede moed in september door de deuren van de wijnacademie gaat, voor je opleiding tot vinoloog. Als de Bordeaux op de agenda komt, breekt menigeen het zweet wel uit.

Als je de Bordeaux wilt begrijpen, zul je de geheimen van de Bordeaux moeten ontsluieren. Niet alleen van het prestigieuze Médoc, maar juist ook van al die andere appellaties. Klein en groot. Je zult niet alleen het verschil moeten snappen tussen de linker – en de rechteroever, maar ook willen weten wat een handelshuis is, wat een handelaar doet, wat is het werk van een makelaar? Wat doet de eigenaar er nog toe?

Bordeaux FB zelfDruiven, handel, districten, châteaux …. Bodem, terroir, appellations. Een kluwen feitjes, wetenschap, mythe en waarheid. We hebben niet allemaal zoveel mogelijkheden tot inzicht als Sebastian Payne MW 🙂
Er zijn in Nederland echter gelukkig ook kenners! Neem bijvoorbeeld Edwin Raben, Fransbert Schermer, Jaco van Hensbergen! Zij bezochten, bestudeerden en proefden de Bordeaux tot in het diepst van de ziel. Fransbert komt volgend jaar in de Studio weer een masterclass geven, Jaco deelde vorig jaar december zijn Bordeauxervaringen met ons en op het aankomende Perswijnevent kun je Jaco en Edwin in een duopresentatie volgen. “Bordeaux op zijn best – Krenten uit de pap”.

Ook Smaakvanwijn.com gaat aan de slag met Bordeaux. Proberen de streek voor iedereen inzichtelijk te maken! We trekken alles uit de kast, binnen onze mogelijkheden. Blijf volgen en wordt een expert! Om te beginnen vandaag een kleine appellatiequiz!

‘Wat weet jij van…. Appellaties in Bordeaux’ 🙂