Bordeaux, avondje oudjes proeven!

Bordeaux, avondje oudjes proeven!

Bordeaux – Oude klasse

Wat doe je als een cursist de wijnkelder van haar vader geplunderd heeft! Als diezelfde cursist drie bijzonder oude Bordeaux wijnen wil delen met de rest van het wijngenootschap, de wijncursisten met wie zij bij De Eerste  Soester Wijnschool het Wijnbrevet – niveau SDEN3 volgt. Dan maak je daar ruimte voor! Je bereidt een stukje Bordeaux ( Medoc) voor en gaat lekker proeven met z’n allen. Met dank aan Senior die gelukkig geheel achter deze diefstal stond.

Zo kwamen drie wijnen vorige week bij ons op de proeftafel. Uit het hart van mischien wel het meest prestigieuze Bordeauxgebied, de wijngaarden rond Pauillac, Margaux en Moulis.

Waar praten we over? Wat hebben we geproefd?

Chateau Puy Ducasse 1995 Pauillac
Clos des Quatre Vents 1982 Margaux
Chateau Poujeaux 1993 Moulis
BordeauxClos des Quatre Vents uit de Margaux komt van een wijngaard met een diepe, diepe kiezelbodem. Er is slechts 1,33 hectare beschikbaar voor deze wijn, welke druivenstokken ingeklemd liggen tussen de wijngaarden van beroemde Cru Classé wijngaarden. De stokken zijn oud te noemen. Met recht ‘vieilles vignes’. De 80 wordt zelfs aangetikt. Hier oogst men natuurlijk met de hand. De malo vindt plaats in het vat. Eikenhouten vaten van Moreau, waarna de wijnen verder rijpen wel zo’n 20 maanden. De Bordeauxblend van deze wijn bestaat uit 55% cabernet sauvignon, 40% merlot en 5% petit verdot.

Jammer genoeg is 36 jaar voor deze wijn toch echt wat teveel geweest. De wijn ruikt serieus geoxideerd. Hetgeen je kan verwachten na een blik op de naakte schouder van de fles. De wijn is bruin verkleurd en smaakt bijzonder belegen. De fruitige smaken die ooit in deze wijn ronddartelden, zijn verdwenen, de toast, de vanilla, de karameltonen, ze zijn zoek…..
Jammer, maar absoluut echt niet erg, want hoe leuk is het niet om je ook eens in zulke oude wijnen te mogen verdiepen!

Chateau Poujeaux 1993 heeft zijn wijngaarden bij Moulis.  Moulis en Listrac liggen niet aan de Gironde, maar iets meer landinwaarts. De precieze blend van deze wijn is niet goed te achterhalen. De 1995 bestaat uit 26 % cabernet sauvignon, 63% merlot, 7 % cabernet franc en 4 % petit verdot. Met een gemiddelde leeftijd van de wijnstokken van zo’n 30 jaar. De 2016 heeft een bewaarpotentieel van ruim 25 jaar. Maar zou dat ook voor de 1993 gelden?

Mwah…. De wijn is mooi ‘verbruind’, een flinke waterrand en veel depot onder in de fles. Maar in de geur is de zwarte bes nog duidelijk te ruiken, naast tertiaire tonen van leer en chocolade. De rijpe tannine staat stroevig overeind naast mooie, ingetogen zuren. Bijzonder om zo’n oudje te proeven.

Chateau Puy Ducasse 1995 Pauillac, deze vijfde Grand cru is een tijd lang in de vergetelheid geraakt. Maar nu terug van weggeweest. Voor een 2016 betaal je toch snel tussen de € 60 en € 70. Het huis ligt er mooi bij, met buren als Mouton Rothschild, Château Pontet Canet en Lafitte. Laat ik er nou toevallig ook nog geweest zijn. Bij de buren dan. Bij de baron aan de high wine.

In de kelders vind je de eiken vaten, die zorg dragen voor een perfecte rijping van deze mooie wijn. De oogst die jaren lang mechanisch naar binnen werd gebracht, gaat al weer zo’n 25 jaar geheel handmatig. De focus is duidelijk terug bij deze Grand Cru.

In eerste instantie oogt de wijn wat vermoeid, maar naar een klein poosje gaat hij open en geurt nog verrassend. Ook hier natuurlijk de bruinverkleuring en de opmerkelijke waterrand. Tannine die zich nogal monddrogend manifesteert, naast koffie en chocolade in de smaak. Een wijn, in 1998 beoordeeld door Robert M. Parker jr. met 87 PP en een verwachte levensduur tot toch zeker 2010. Tja, maar 2018 is toch wel een bruggetje te ver.

Wat een leuke proeverij, wat waren we allemaal onder de indruk. De gedachte dat de Poujeaux in hetzelfde jaar geboren is als een van mijn kinderen, hmmm bizar. Bedankt hoor Limburg voor dit leuke Bordeaux proeverijtje! Echt top!