Bordeaux Primeur 2012

Veel wordt er geschreven over het wederom prachtige wijnjaar in de Bordeaux: 2012. Qua weersomstandigheden het tegenovergestelde van 2011, maar zoals we her en der vernemen, qua stijl gelijk. De topbedrijven van Bordeaux hebben weer grandioze wijnen gemaakt, de prijzen zakken verder en verder.

2011 begon met een warme lente die overging in een koele zomer met daarbovenop een warme herfst. Maar 2012 begon met regen en eindigde met regen.

Geenszins een slecht jaar. Voor de wijnliefhebber blijft het echter een gok wat te doen, wat te kopen, wat te kiezen! Voor iedereen die er de tijd niet voor heeft de zaken op een rijtje te zetten, het verstand misschien ook niet heeft de Bordeaux op zijn merites te beoordelen hebben wij het hier het oordeel van de kenner bij uitstek, de heer Xavier Kat.

Bordeaux 2012 ‘En Primeur’ door: Xavier Katlogo okh.

Une belle surprise!

Van 8 t/m 12 april verbleef een proefteam van Okhuysen in Bordeaux om deel te nemen aan de ‘En Primeur’ proeverijen. Hier leest u enkele conclusies over Bordeauxjaar 2012, hoe wij hebben geselecteerd en welke bijzondere verkoop- en leveringsvoorwaarden gelden bij deze ‘en primeur’ ofwel voorkoop wijnen.

We beginnen met enkele conclusies over dit bewogen en veelbesproken Bordeauxjaar:

♦ 2012 heeft meerdere prachtige wijnen voortgebracht.

♦ 2012 is de kleinste oogst sinds 1991. De vroeger rijpende merlot heeft het best kunnen profiteren van de omstandigheden.

♦ De rechteroever (o.a. Saint-Emilion en Pomerol) lijkt hiermee in het voordeel, evenals wijnen uit andere appellations met een hoger percentage merlot in de assemblage.

♦ De Médoc laat een grotere heterogeniteit in de kwaliteit van de wijnen zien, met name in Saint-Julien en Pauillac, maar ook hier proefden wij uitstekende wijnen.

♦ Pessac-Léognan heeft voortreffelijke witte wijnen voortgebracht, maar ook rood is bovengemiddeld goed en vrij homogeen van kwaliteit. Sauternes had last van een nat naseizoen en kon nauwelijks wijnen van kwaliteit maken.

♦ Omdat zowel regen als droogte een rol speelden in 2012, hebben de grote terroirs, die het vermogen hebben dit op te vangen, beter gepresteerd. Oudere stokken waren ook in het voordeel.

♦ Een slechte bloei en vruchtzetting heeft geleid tot een zeer kleine productie en veel extra werk in de wijngaard. Bovendien moest er tijdens de oogst streng worden geselecteerd. 2012 was daarmee een kostbaar jaar om te produceren. Niet alle producenten hebben de financiële mogelijkheden om al het extra werk uit te voeren. De top-châteaux hebben dit wel en waren los van hun terroir ook op dit punt in het voordeel.

Bron en lees verder: Okhuysen

============================================================================

SONY DSCXavier Kat is directeur van Wijnkoperij Okhuysen. Xavier is tevens Vice Voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, docent aan de Wijnacademie en voorzitter van de International Wine Clubs Association. Bordeaux is zijn gebied, maar eigenlijk is er geen wijnstreek die hem niet boeit.