Brachetto met kruisbessen :)

Brachetto met kruisbessen :)

Het weekeinde staat voor de deur en ik heb zin om iets lekkers te bakken. Taart ja, maar dan wel een hele frisse fruitige. Daar kan je natuurlijk alle kanten mee op. Van een echte Hollandse appeltaart tot aan Limburgse vlaai. In dit geval kies ik voor een bijzonder vruchtje, de kruisbes. Lekker pittig fris. Een beetje vergeten fruitje eigenlijk.

De Kruisbes

Bij ons stond deze bes vroeger in de bessentuin. Gebroederlijk naast de witte, de rode en de blauwe bes. Moeders maakte er jam van, bakte er taarten mee en gebruikte het zomerse fruit als decoratie op de fruitschaal. Meer weten? Moet je hier eens kijken, er is een hele website aan deze bes gewijd.

De bijzondere geur van de kruisbessen vind je ook terug in wijnen van sauvignon druiven. Kenmerkend voor de wijnen van het noordelijk deel van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.  Maar ook te vinden in die lekkere witte wijn uit de Gascogne van Yoan le Menn, de Horgelus van gros manseng en sauvignon blanc. Net als de geur van grapefruit. Zo’n lekkere rode grapefruit! Waarvan alleen de schil al zo ontzettend fris ruikt.

Wat moet je in ieder geval in de keuken hebben als je deze taart wilt bakken: bloem, boter, suiker, eieren, kruisbessen en steunvulling (bijvoorbeeld bonen) voor de bodem en voor de pudding en de garnering van schuim: melk, eieren, custardpoeder en poedersuiker.

Aan de gang:

Maak een stevig deeg van 250 gram bloem, 150 gram boter (niet smelten!) 2 eetlepels suiker en 1 ei. Rol het als een worst op in zilverfolie en leg het twee uur lang in de koelkast. De kruisbessen zijn nu aan de beurt. Kook een pond gewassen bessen met twee eetlepels suiker en scheut water ± 10 minuutjes. Gooi ze door de zeef en laat ze rustig afkoelen.
De oven voorverwarmen op 200ºC.  Pak de ‘worst’ uit de koelkast en rol er een mooie dunne plak van waarmee je de bodem en zijkanten van een springvorm kunt beleggen. Prik gaatjes in de bodem en leg de steunvulling er bovenop. Afbakken in 20 minuten.
Dan ga je de vulling afmaken. Voor een beetje pudding gebruik je een halve liter melk waarvan je met een klein beetje de custardpoeder, twee eidooiers en drie eetlepels suiker tot een glad mengsel roert, de rest breng je aan de kook. Voorzichtig nu het custardmengsel toevoegen en zachtjes doorlaten koken tot er puddingachtige massa is ontstaan.

Even af laten koelen. Dan bestrijk je de bodem hiermee en de kruisbessen komen in dit bedje te liggen. Tot slot klop je drie eiwitten stijf met 150 gram poedersuiker. Denk erom dat je garde of mixer vetvrij is anders kun je tot in de eeuwigheid door kloppen maar zal je niet het gewenste resultaat krijgen. Het stijve eiwitschuim strijk je over de kruisbessentaart en dit bak je tot slot in 10 minuten op 220ºC

Barbaresco

Wijn erbij? Hmm, ik ga voor de Brachetto d’Acqui. Een fijne mousserende rode wijn uit Piemonte. Gemaakt van de gelijknamige druif brachetto. (Spreek uit: braketto :)) In Soest kun je die bij wijnhandel van der Linden krijgen.

Veel bakplezier!