Brand in Soest

Brand in Soest

Dagboek, 15 september

Brand in Soest

“Geef mij de grauwe, stedelijke wegen,
De’ in kaden vastgeklonken waterkant,
De wolken, nooit zo schoon dan als ze, omrand
Door zolderramen, langs de lucht bewegen”

Wie kent het niet, “Domweg gelukkig in de Dapperstraat” schreef J.C. Bloem lang geleden. De wolken, nooit zo schoon als ze, omrand door zolderramen langs de lucht bewegen.
Wel, dat doen de wolken gisterenavond ook. Langs hemelpaden zie ik de wolken gaan. Ze zijn bruin als ze omrand door huizendaken over ons hoofd zweven. Gevuld met roet, met rietsnippers. De grote brand van de Soestse Molenstraat. Heel even ben ik terug in December 1971. Als in Hilversum de oude kerk, de grote kerk loeiend en grommend aan een immens vuur ten onder gaat! Een hels spektakel, waarbij onder donderend geraas ook de toren naar beneden stort. Ik sta met stil ontzag te kijken, mijn kleine handje in de hand van mijn grote broer.

Rietregen

Nu zie ik de bruine rookflarden boven onze tuin verschijnen waar Junior-1 en ik zitten te eten. Marcel is in Amsterdam. Terwijl we een vorkje gehaktballetjes prikken, kijken we naar de lucht, volgen we de berichtgeving op twitter en facebook onder andere, waar gemeld wordt dat de brand in Soest panden betreft aan de Molenstraat nadat in een schuur een brand is uitgebroken. Door het nabijgelegen kinderopvangverblijf met een rieten kap ontstaat er een zwarte rietregen die schijnbaar tot heinde en ver waar te nemen is.

Prosecco

proseccoWat een commotie deze brand in Soest op zo’n ongekend warme zwoele zomeravond. Een avond voor frisse wijnen, dat is zeker. Bij ons staat in de koelkast op dit moment standaard water klaar, frisse witte wijn en bubbles. Je zult maar dorst hebben 🙂

Bij het eten hebben we eenvoudig weg,  simpel gekoeld water. Saai? Nou, nee. Gewoon precies goed. Vooraf drinken we een glas bubbels. Goed gekoelde biologische Prosecco DOC van Fascino. Licht fruitig en zacht van smaak. Serieus een prima glas bij dit ongekend warme zomerweer terwijl september van jong naar middelbaar gaat en de vage contouren van oktober al verschijnen.

Bewaren