Bruisend nieuws

Bruisend nieuws

bruisend nieuwsBruisend nieuws

Per 1 januari van dit jaar is het zwaarbelastende luxe tarief op mousserende wijnen eindelijk verdwenen. Vandaag bijna een maand geleden. Een van de eersten die over deze bizarre prijsverhogende werking voor bubbels in niet mis te verstane taal ophef maakte, was Hubrecht Duijker in 2010. Op zijn site www.hubrechtduijker.com startte hij in juni van dat jaar een protestactie. Al snel hierna diende de KVNW bij monde van de voorzitter en de secretaris (heren Peter van Houtert en Hans Burghoorn) een verzoek tot opheffing van deze ‘bubbeltaks’. Nu, ruim zes jaar later is het een feit! De bubbeltaks is niet meer!

Dit schreef ik op SmaakvanWijn in 2014:

De Bubbeltax – bruisend nieuws

Soest 12 november 2014, Misschien wel heel goed dit eens te lezen en je te realiseren hoeveel kosten een ‘bubbel’ met zich meebrengt voor de wijnhandel! Het ziet er zo mooi en feestelijk uit, die prachtige uitmonstering met bruisende flessen, maar wist je dat er in Nederland per fles maar liefst € 1,91 afgedragen moet worden! Bizar veel niet waar?

“De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) doet een dringend beroep op de Tweede Kamer om het Nederlandse wijnaccijnsstelsel te vereenvoudigen, te beginnen met het verlagen van het disproportioneel hoge tarief op mousserende wijn (Bubbeltax) per 1 januari 2015 tot het huidige tarief van stille wijn. De KVNW heeft daarom vandaag een Pamflet overhandigd aan de Commissie Financiën van de Tweede Kamer.

Argumenten

In Nederland is de wijnaccijns veel hoger dan in de omliggende landen. Mousserende wijn wordt daarnaast vanuit het verleden nog extra belast: de Bubbeltax. Per 1 januari van dit jaar zit er op een fles mousserende wijn van 0,75 liter zelfs €1,91 accijns. Dit geldt alleen als deze wijn is verpakt in flessen met een champignonvormige kurk ‘die door draden of banden of anderszins is geborgd’. Het accijnstarief voor een fles stille wijn van 0,75 liter bedraagt € 0,66.
Peter van Houtert, voorzitter KVNW: “Het belangrijkste is dat het hoge tarief niet te verklaren valt: mousserende wijn is geen luxeproduct zoals dat misschien vroeger het geval was. Doordat bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk een minimumtarief hanteren hebben Nederlandse ondernemers last van oneerlijke concurrentie. Daarnaast lokt het exorbitant hoge tarief – dat afgelopen jaren verder is verhoogd –  belastingfraude uit, zeker met de feestdagen in het vooruitzicht!”
Dekking
In het Lenteakkoord van 2012 was voorzien in afschaffing van de Bubbeltax per 1 januari 2013. Om dit te bekostigen werden de tarieven op stille wijn vanaf die datum met 18,42% verhoogd. In het debat dat hierop volgde sneuvelde het voorstel tot afschaffing van de Bubbeltax. Wel ging de forse verhoging van stille wijn – waarin de afschaffing van de Bubbeltax verdisconteerd was – gewoon door. In 2014 ging de accijns op alle wijncategoriën nog verder omhoog met 5,75%. De secretaris van de KVNW, Hans Burghoorn: “Feitelijk heeft de wijnsector dus betaald voor de afschaffing van de Bubbeltax terwijl dit dus nog niet gerealiseerd is. Dit is onrechtvaardig en moet zo snel mogelijk worden rechtgezet!”
aldus het PB van de KVNW, de enige landelijke branchevereniging van Nederlandse wijnimporteurs en groothandelaren!

champagneNiet alleen champagnes!

Het ging zeker niet alleen over Champagne! In tegendeel, het ging over alles, over ieder belletje! “Mits  deze wijn is verpakt in flessen met een champignonvormige kurk die door draden of banden of anderszins is geborgd!” Dus drukbepalend 🙂 . Prosecco frizzante viel buiten deze boot. Waar de Italianen zelf heerlijke spumantes dronken, werd de frizzante  naar ons landje geëxporteerd. Hier vond de drank gretig aftrek, immers we zijn wel Nederlanders toch?

Maar nu hoeft dat niet meer zo te zijn! Dit bruisend nieuws geldt voor alle sprankels! Alle mousserende wijnen zijn in prijs verlaagd. Gaan we ons dan eindelijk een plaats veroveren bij bijvoorbeeld de belangrijkste tien buitenlandse markten voor de champagne? Vier wat je vieren kunt is toch het adagium? Waar kan je dat beter mee dan met een bruisende bubbel, met sprankelende belletjes in het glas, een godendrank bij uitstek. Ongeacht of het nu uit de Champagne, uit Zuid-Afrika of Spanje komt. Een mooie bubbel is onmiskenbaar een wijn die je altijd in huis moet hebben! Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Bewaren

Bewaren