Bubbels en bruis

Bubbels en bruis

bubbelsBubbels in het Amstel

Champagne, het blijft iets mysterieus. Dit parelende gouden vocht. Drank voor koningen en koninginnen, god onder de wijn. Terecht? Wel, het heeft in ieder geval recht op een pluim vanwege de manier waarop de champagnemythe in het leven is geroepen! Maar het is echter niet de enige bruisende bubbel ter aarde. Het bereidingsproces van de bubbels uit het noorden van Frankrijk, is hetzelfde als voor de cava, voor de crémant, voor menig sparkling wine!

Ongekende diversiteit

Zijn de smaken dan gelijk, zul je je afvragen! Nee, want de gebruikte druivenrassen niet gelijk, de bodem is verschillend, de rijpingsduur kan anders zijn, champagnes die lang op hun bezinksel hebben gerijpt, kunnen, eenmaal op de markt, lang op fles rijpen. Zo is ook het raadselachtige geheim van de toevoeging, de dosage, aan het einde om de smaak te bepalen uiteenlopend. De beste champagnes rijpen alles bij elkaar – sur lattes en sur pointes – wel acht, tien of meer jaar. Maar dat kan de beroemde Franciacorta, de lievelingsbubbel uit Noord-Italië ook zo maar. Het productieproces van deze wijn is een kopie van de methode champenoise. In Italië noemen ze het alleen de metodo classico.

Wijnopleidingen-SoestChampagne on the spot

Het gerenommeerde wijnmagazine Perswijn geeft ook dit jaar weer een gesoigneerd Champagnefeestje: Le Tour de Champagne (05/09/2016)

Aanstaande maandag 5 september zal in het Amstel InterContinental Hotel te Amsterdam voor professionals en consumenten een mooie selectie van bekende en minder bekende Champagnes te proeven zijn. Van 12:00 tot 17:00 uur is de proeverij uitsluitend toegankelijk voor professional werkzaam in de handel of horeca, en pers. Van 18:00 tot 20:30 uur mag de wijnconsument zijn of haar hart ophalen bij de proeftafels van de verschillende champagnehuizen!  De lijst van deelnemende wijnhuizen vind je op de website van Perswijn!

Bubbels in Soest

In november hebben we een bubbel-event in Studio Smaak van Wijn. Dan neemt Niek Beute ons mee door het land der bubbels. Natuurlijk komt zijn liefde voor champagne ter sprake, maar ook krijgen anderen sparklings recht van spreken! Zo is Niek ook wel! Bereid je voor op een klaarwaterval van smaken, woorden en bubbels.
Zonder meer een avond die je niet mag missen. ( NB:Er is slechts een beperkt aantal plaatsen)

Bewaren