Bubbeltax !

Bubbeltax !

Misschien wel heel goed dit eens te lezen en je te realiseren hoeveel kosten een ‘bubbel’ met zich meebrengt voor de wijnhandel! Het ziet er zo mooi en feestelijk uit, die prachtige uitmonstering met bruisende flessen, maar wist je dat er in Nederland per fles maar liefst € 1,91 afgedragen moet worden! Bizar veel niet waar?

“De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) doet een dringend beroep op de Tweede Kamer om het Nederlandse wijnaccijnsstelsel te vereenvoudigen, te beginnen met het verlagen van het disproportioneel hoge tarief op mousserende wijn (Bubbeltax) per 1 januari 2015 tot het huidige tarief van stille wijn. De KVNW heeft daarom vandaag een Pamflet overhandigd aan de Commissie Financiën van de Tweede Kamer.

Argumenten
In Nederland is de wijnaccijns veel hoger dan in de omliggende landen. Mousserende wijn wordt daarnaast vanuit het verleden nog extra belast: de Bubbeltax. Per 1 januari van dit jaar zit er op een fles mousserende wijn van 0,75 liter zelfs €1,91 accijns. Dit geldt alleen als deze wijn is verpakt in flessen met een champignonvormige kurk ‘die door draden of banden of anderszins is geborgd’. Het accijnstarief voor een fles stille wijn van 0,75 liter bedraagt € 0,66.
Peter van Houtert, voorzitter KVNW: “Het belangrijkste is dat het hoge tarief niet te verklaren valt: mousserende wijn is geen luxeproduct zoals dat misschien vroeger het geval was. Doordat bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk een minimumtarief hanteren hebben Nederlandse ondernemers last van oneerlijke concurrentie. Daarnaast lokt het exorbitant hoge tarief – dat afgelopen jaren verder is verhoogd –  belastingfraude uit, zeker met de feestdagen in het vooruitzicht!”

Dekking
In het Lenteakkoord van 2012 was voorzien in afschaffing van de Bubbeltax per 1 januari 2013. Om dit te bekostigen werden de tarieven op stille wijn vanaf die datum met 18,42% verhoogd. In het debat dat hierop volgde sneuvelde het voorstel tot afschaffing van de Bubbeltax. Wel ging de forse verhoging van stille wijn – waarin de afschaffing van de Bubbeltax verdisconteerd was – gewoon door. In 2014 ging de accijns op alle wijncategoriën nog verder omhoog met 5,75%. De secretaris van de KVNW, Hans Burghoorn: “Feitelijk heeft de wijnsector dus betaald voor de afschaffing van de Bubbeltax terwijl dit dus nog niet gerealiseerd is. Dit is onrechtvaardig en moet zo snel mogelijk worden rechtgezet!”
aldus het PB van de KVNW, de enige landelijke branchevereniging van Nederlandse wijnimporteurs en groothandelaren!

IMG_4951En het gaat niet alleen over Champagne! Hier gaat het over alles wat belletjes in zich heeft! Mits  deze wijn is verpakt in flessen met een champignonvormige kurk die door draden of banden of anderszins is geborgd!
Iemand die alles kan vertellen over het gouden goed, sprankelend enthousiast, is Ingrid Larmoyeur. In april 2015 in Studio Smaak van Wijn is zij te gast tijdens de Masterclass over champagne en bruis! Interesse? Je kunt al boeken! Voor alle boekingen die voor 1 januari gemaakt worden, geldt het vroegboektarief van € 40,= i.p.v. de normale prijs voor masterclasses à € 45,=. Een sprankelend cadeau trouwens voor in de boom of in de schoen 🙂

Nieuwsgierig? Kijk eens op haar Bubbelblog! Maar kijk uit, want al die bubbels maken wel heel hebberig!
https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/