Bubbelwerk, de masterclass

Bubbelwerk, de masterclass

bubbelwerkBubbelwerk

Bubbels in alle soorten en maten. Want weet je, de bruiswereld draait echt niet om champagne alleen! Dat is wel duidelijk als we – in Studio Smaak van Wijn Soest – samen met Niek Beute 11 van deze koolzuurhoudende wijnen proeven. De een zacht en mollig, de ander hard en wat streng. De volgende bloemig fris en dan weer een die de ‘looks’ van een beste Amontillado heeft. Het moge duidelijk zijn. Een masterclass over worldwide bubbling wines.

De acteurs

Op de proeftafel ‘bubbelwerk’ verschijnt  uit Italië om mee af te trappen natuurlijk de Prosecco DOC (Denominazione Origine Controllata) – organic –Fascino gevolgd door wijnen die allemaal de tweede gisting op de fles hebben gehad.

Crémant d’Alsace Domaine Fernand Engel

MontLouis sur Loire Brut

Crémant du Jura Brut Jacques Tissot

2011 Cava Penedès Colet Navazos – degorgement 2014

Champagne Piollot Cuvee de Reserve Brut (Aube)

Château Rives-Blanques Blanquette de Limoux

2014 Simonsig Kaapse Vondel

Ridgeview Blanc de Blancs England

Barrat – Masson Extra Brut (Aube)

Raumland Rosé Prestige Brut

Smaak

Waarschijnlijk schop ik tegen heel wat enkeltjes en enkels als ik mijn bruisend geheim fluister: “ik houd niet zo van Champagne”. Ik score met deze uitspraak altijd begrip en onbegrip. Het spijt me. Ik kan mijn smaak nu eenmaal niet veranderen! Niet alleen voor mij een onmachtig iets, voor iedereen geldt dit nu eenmaal. Smaak is van jezelf, een stukje authenticiteit dat bij je hoort. Waarover je je hebt ontfermd tijdens geboorte. Dat het kan veranderen als je ouder wordt, dat weet ik inmiddels ook. Daarvoor zie ik het grote voorbeeldgedrag van mijn oude moedertje. Vroeger raakte ze geen kruimel suiker aan, nu op de leeftijd van 94 gaat de halve suikerpot in haar koffie.

bubbel-2Ridgeview

In ieder geval geniet ik zeker van dit bubbelwerk. Mooi is de sherrytoon te herkennen in de cava, de dosering voor de tweede gisting is voorzien van een kleine flor gecombineerd met Palo Cortado en Amontillado. Briljant mijn lievelingsdruif in de MontLouis te herkennen  en de honing en rondeur in de engelachtige Elzasser. Verbaasd laat ik de Engelse Ridgeview over mijn tong stuiteren. Snel een appje (lang leve de digitaliteit) naar Saskia, mijn vriendin in good old England: “Hee, jullie kunnen het wel hoor”! Waarop ze terug-appt dat deze bubble slechts zo’n 45 pond kost 🙂

Niek Beute

Niek als gespreksleider, avondvoorzitter en bovendien Champagne Ambassadeur is als altijd vermakelijk in zijn uitspraken, gevat in zijn antwoorden en onderlegd in zijn kennis. Als gastspreker hopen we hem in 2017 weer vaak naar Soest te kunnen halen. Bourgogne, port en madeira staan al op het lijstje met zijn naam er achter.
Leuk hè! Heb je interesse? Wel de data zijn nog niet bekend, maar we houden je graag op de hoogte. Check daarvoor het Facebook, meld je aan voor de nieuwsbrief of stuur gewoon even een mailtje!

 

Bewaren