Bubbles: 10 november by Beute

Bubbles: 10 november by Beute

bubblesBubbles voor het ideale Champagneglas

In het begin van de 20e eeuw waren de champagne “coupes” erg in de mode. In de nachtclubs over de hele wereld werd in 1930-1940 bubbles als champagne uit dit brede ronde glas geschonken. De coupe was gemaakt voor de toenmalige stijl champagne, een zoete champagne, populair in de 19e eeuw. Huidige wijnkenners vinden de coupe alleen nog geschikt voor ijs of andere desserts. Voor mousserende wijnen is hij ongeschikt want de bubbels zijn nauwelijks zichtbaar en verdwijnen snel door het grote oppervlak, dat met de lucht in aanraking komt.

Flutes

In de laatste helft van de eeuw is de coupe vervangen door de flute. Fragiele, smalle glazen met een lange steel.  Dit geeft twee voordelen, weinig contact met de lucht en een lange weg die de bubbles (mousse) afleggen door het glas.
Tip van een sommelier: Maak met iets scherps, een lange schroevendraaier bijvoorbeeld, een kras onderin het champagneglas. Zo weet je zeker dat je die oneffenheid hebt. Je hoeft dat per glas maar één keer te doen. Maar doe het thuis; niet in de horeca. ;-) Lees hier meer over op het Champagneblog!
Is dit dan het ideale champagneglas? Wellicht voor simpele en droge champagnes omdat de aroma’s geconcentreerd uit het glas komen.

Tulpjes

Maar voor de vollere en kwalitatief hogere champagnes? Waarschijnlijk zijn er betere opties, die mousse begeleiden en de aroma’s tot hun recht laten komen. Het zou kunnen dat een tulpvormig (taps toelopend) glas het beste is en ook nog walsen mogelijk maakt. Het zou ook kunnen dat, met name voor gerijpte champagnes, grotere glazen beter zijn. Daarin komen de aroma’s beter tot hun recht en opent de champagne zich sneller.

Rona kristal

Bij Studio Smaak van Wijn treft u een mooie selectie wijnglazen aan, samengesteld van het kristalmerk Rona. Rona Kristal uit Tsjechië. “Fine dining glasses”! Voor ons de perfecte wijnglazen.

Verfijnd en luxe, maar het flinterdunne glas is toch uiterst sterk! Je staat versteld van de hoge kwaliteit van dit speciaal geharde glas, dat heel elegant is, thermo shock bestendig en bovendien ook nog in de vaatwasmachine geplaatst kan worden 🙂

Wij hebben gekozen voor de serie ‘Le Vin’ waarbij men druivenrassen als uitgangspunt heeft genomen.

De mousserende wijnen worden bij ons alleen nog maar in tulpvormige kristallen glazen geschonken. De flûtes bewaren we voor de feestelijke toast waarbij de bubbelkwaliteit ondergeschikt is aan het feestelijke moment 🙂

Champagne-Bubbles-Beute

In november, is onze traditionele Champagne-Bubble avond. Een masterclass over bubbels is dan op zijn plaats. Wat is Cava en wat Cape Classique? Bubbels op de tank? Kan dat ook met champagne? Wat is het verschil tussen frizzante en spumante. Niek Beute neemt je mee op een bruisende reis door de bubbelende wereld! Inschrijven kan vanaf nu. De datum is donderdagavond 10 november. Vol is vol.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren