Cabernet Franc een studie wel waard!

Cabernet Franc een studie wel waard!

Bij Chinon en Bourgueil wordt de cabernet franc verbouwd! Een druif voor gevorderden zegt men wel eens. In de Loire is deze druif een held! Maar je moet wel weten van welke wijnboer je je Cabernet Franc betrekt! Niet alle wijnmakers kunnen goed omgaan met deze mysterieuze druif! Ze plukken hem te vroeg, ze verbouwen hem op wijngaarden die er niet geschikt voor zijn, met als resultaat een harde, groene wijn!

Cabernet Franc ChinonHet zwarte schaap! Een wijn van 100% Cabernet Franc kom je verder niet vaak tegen. Chinon ligt in het midden van de Loire. Hier maken ze een fruitige, krachtige wijn met aroma`s en smaken van rijp rood fruit. Mooie rijpe tannines. Een spannende begeleider voor een echte stoofpot! Cabernet franc is best productief. Gisterenavond stond er nog een op de proeftafel van De Eerste Soester Wijnschool. Geleverd door Gommers Wijnimport. Cabernet Franc uit Chinon. 100 %. Sappig, assig, levendig!  Geen hout gezien, 30 jaar oude stokken en een rendement van 50 hl per ha. Na uiteindelijk een rijpingsperiode van acht maanden op de lies, gebotteld.

Bordeauxroots zijn de cabernet franc niet vreemd, daar een van de belangrijke componenten natuurlijk van de wijnen. In de 17de eeuw is hij meegenomen naar de Loirevallei waar hij vervolgens, met succes, werd aangeplant. Gek op kiezelgrond waar dan ook bij voorkeur wat kalk in de bodem zit. In de Loire doet hij het – in de koelte – prima! Een coole druif zogezegd. In zijn neus altijd dat rode bessen fruit, maar daarnaast ook echte zwarte bessen en soms wat groene tonen. Hij luistert ook naar de Bouchet, Bouchy en de naam Breton. Maar dan ben je respectievelijk in de Bordeaux, Madiran of Loire.

loireZo succesvol als hij in de Loire is, is hij ook op de right bank Bordeaux. Maar let op: In december 2013 schreef Lucy Shaw in the drinks business:  Deze druif gaat de wijn furore maken in Mendoza!

Alejandro Vigil, chief winemaker at Catena Zapata, said: “Cabernet Franc is the future for Argentina. The problem at the moment is that we only have 500 hectares of it planted across the country. I’m currently planting 20 hectares at Catena and will plant a further 80 hectares next year – that’s how strongly I believe in the grape. This is controversial, but I believe in the potential of Cabernet Franc in Argentina over Malbec and Cabernet Sauvignon, particularly in high altitude spots in Altamira and Guatallary in Uco Valley in Mendoza,”
Vigil produces two 100% Cabernet Francs for Catena Zapata – Saint Felicien from Lujan de Cuyo and Anglélica Zapata Cabernet Franc Alta from Altamira. Bron: Drinks Business

Laat nu ook Fransbert Schermer MV, Argentiniëkenner bij uitstek deze mening toegedaan zijn. Zijn recente FB commentaar naar aanleiding van een studie naar de cabernet franc in de Loire in het kader van de afstudeerscriptie van Magister Vini student Job Joosse met mentor Frank Jacobs luidt als volgt:
Fransbert Schermer MV Top Frank (Jacobs) & Job (Joosse)! En vergeet de Argentijnse Cab Franc niet.
Vind ik leuk · Beantwoorden · 1 · 21 juni om 16:25

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/