Cabernet Sauvignon, kracht van de left bank

Cabernet Sauvignon, kracht van de left bank

“Perfect Pairings- cabernet franc. Puns aside. Yes, you guessed it, my focus this month is on that black grape, Cabernet Franc; a peppery little number that needs attention and can demand it when given the limelight and not blended with other cultivars which used to be its end.

Jancis Robinson describes it as, “It is subtly fragrant and gently flirtatious rather than massively muscular and tough in youth.” I tend to look at a bottle and cry, “get in my belly you sexy monkey.” – (I speak to all my wines in an accent similar to a drunk Scotsman, just in case you were interested)

Cab Franc can be linked to similar qualities found in a Cabernet Sauvignon yet it has added perfume, raspberry and blackberry flavours and often, in the more robust wines, it kicks up granite.It’s also a little more pricey than your usual red wine but that doesn’t mean you need to stop reading.

Here are 4 fairly simple recipes to marry with Cab Franc – consider it the start of a beautiful relationship.”

Dat zegt Shante Hutton over cabernet franc, een van de ouders van de cabernet sauvignon 🙂 de oplossing van het druivenraadsel van deze week.

Route 66De laatste aanwijzing, met de open haard erbij, zette veel mensen op het goede spoor. Niet alleen de Bordeaux is een belangrijke locatie voor deze druif, maar zeker ook Napa Valley. Waar in de buurt van de historische route 66 door de legendarische Robert Mondavi  wijn van onder andere cabernet sauvignon voorgoed op de wijnkaart werd gezet.

In een interview met Bruno Vanspauwen op Wijnkanaal.be zei hij zelf dit over de wijn:

“- En wat is volgens u het belangrijkste verschil tussen Californische en Europese wijn?

–  Het klimaat. In Napa Valley ben je veel zekerder van het weer dan in andere delen van de wereld. Ons klimaat is gewoon zonniger en stabieler. Nadien is het een kwestie van persoonlijke smaak, of je wijn uit een warmer of een koeler klimaat verkiest. Maar vanuit het standpunt van het lukken of mislukken van de oogst, zijn wij in Napa Valley veel beter af dan zeg maar in Bordeaux.”

bordeauxcupKind van de sauvignon blanc en de cabernet franc. Wit en rood. Met zijn roots in het zuidwesten van Frankrijk.  Deze dikschillige late bloeier en rijper, heeft graag kiezel onder zijn voeten heeft. Dat verklaart ook zijn voorkeur en dominantie op de ‘left bank’ in Médoc.

Veel gokkers en kenners die gisteren tot de juiste conclusie kwamen en ons ‘Cabernet Sauvignon’ mailden!  De eerste was mevrouw J. van de Berg uit Hilversum! De cheque komt uw kant op! Van harte gefeliciteerd.

pijlHet artikel van Shante vind je hier onder de pijl!

En vrijdag staat er weer een nieuw raadsel klaar!