Cabernet Sauvignon proeven

Cabernet Sauvignon proeven

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon, wie kent hem niet? Men noemt hem wel de koning der blauwe druiven. Terecht of onterecht, hmm dat is misschien een kwestie van smaak. In ieder geval staat er een heel bataljon rode en paarse rakkers klaar – op de proeftafel  – als we gisterenavond starten met de cepagewijnworkshop in Studio Smaak van Wijn.

Cepageproeverij

Deze proeverij van donderdag 17 november, tevens de verjaardag van mijn lieve broerie, staat geheel in het teken van de kracht van wijn door zijn start als druif. Van Duitsland tot aan China komen ze voorbij! Geen Bordeaux. Daar is pure cepage ook wat lastig te vinden. Sommige maken je blij, andere laten je schrikken. Verrassend of bedroevend. Het zit er allemaal tussen.
cs-in-herfstWat geeft de wijn van de cabernet nu toch zijn fascinatie? Het zijn eigenlijk maar kleine bessen aan de tros. De druif heeft warmte nodig, anders wordt het niks met de wijn. Dus lekker met zijn velletje in de zon. Als je dat zo leest, denk je natuurlijk direct aan de landen buiten Europa, Californië, Zuid-Afrika, Australië. Lekker met je druifjes in de warme zon. Maar zou je ooit op het idee komen dat je ook Duitse Cabernets kunt vinden?

Misschien niet, maar er is prachtige Cabernet Sauvignon in Rheinhessen bijvoorbeeld. Een van de warmste wijngebieden van Duitsland! Met gemiddeld zo’n 1700 zonuren per jaar, zo’n beetje gelijk aan de Elzas. Proef op de som met de CS van Tobias Leib, Weingut Georg Spiess. De topper van de avond. Een kracht, kruidig, fruitig exemplaar.

Cabernets kenmerken of een beknopt overzicht:

  • Schil: dikke schil
  • Kleur: donkerblauw
  • Tannine: stroef en hoog
  • Zuren: redelijk hoog. Ze stabiliseren de wijn, versterken de kleur en voorkomen groei schadelijke bacteriën.
  • Aroma’s: zwarte bessen, groene paprika, pure chocolade, munt;
  • In de geur ook viooltjes, cederhout, potloodslijpsel en vanille.
  • Rijping: zeer geschikt om in eikenhouten vaten te rijpen

Meer inzicht?

Op de site van Vinepair meer over deze druif met koninklijke allure.

Cepage proeverij“In the seventeenth century in southwestern France, an accidental breeding occurred between a red Cabernet Franc grape plant and a white Sauvignon Blanc grape plant and thus was born the most popular grape among American wine drinkers: Cabernet Sauvignon.” verder lezen? Klik dan even op onze Bink 🙂

De Eerste Soester Wijnschool

Bewaren