Wereld Malbec dag 17 april!

Cahors Malbec leaflet 1-500x500Cahors: lange rijpers of vlotte drinkers?
4500 ha aan wijngaard met een eigen AOP sinds 1971. Een historisch gebied waar de middeleeuwen herleven. Na Armagnac het grootste wijngebied van Sud-Ouest Frankrijk. En naast malbec die hier cot of auxerrois genoemd wordt, vinden we hier ook tannat, merlot en jurancon noir. Vroeger werden de wijnen uit de Cahors ook wel gebruikt om de wat lichtere Bordeaux wat meer kleur te geven.

Maar let op: klassieke wijnen uit de Cahors kunnen, moeten lang rijpen, maar de modernere wijn uit dit gebied is lichter en sneller op dronk!

Ook Hubrecht Duijker heeft aandacht voor de Cahors in zijn boek “Heerlijk Frankrijk” dat een ontdekkingsreis voor velen door de Franse wijnstreken is geworden.

“Waaraan Cahors, klassieke Cahors zijn kwaliteiten ontleent?” vraagt hij zich af. Het antwoord ligt deels in de bodem, deels in de druif! Rond de rivier de Lot liggen de kalkhoudende bodems, onvruchtbaar voor gewassen, behalve voor die ene: de wijnstok. De hoogte, lees ik in het boek, loopt tot ruim 300 meter. Lager in de vallei bevinden zich bodems met een variabele samenstelling. Zanderig, meer kleihoudend soms, maar haast altijd met kalk in de diepere ondergrond. Ook hier doet de wijndruif het goed.

malbec-n-grappe-Deels dus de bodem, maar ook deels de druif. Malbec. Alle wijnen uit Cahors moeten tenminste 70% malbec bevatten. Vaak blend men de druif hier met merlot, om wat elegantie en soepelheid te maken.

Hoewel bekend om het rode sap is daar ook bijvoorbeeld Chateau du Cèdre waar ze een witte wijn maken onder de IGP Lot vlag, zoals de 100% Viognier, maar ook de witte Bordeauxstijl blend van sauvignon blanc, semillon en muscadelle.  Het is een van de betere huizen hier.

poster cahors-500x500Bijzonder is de Dom Cosse-Maisonneuve van Matthieu Cosse en Catherine Maisonnneuve. Zij bezitten 20 ha waarvan 90 % malbec, 7 % merlot en 3 % met overige druiven zoals de krachtige tannat is bebouwd. Hun missie is om in plaats van een cepage wijn een ware terroir wijn te creëren!

“Passionate and perfectionnist, Matthieu and Catherine  are definitely the future of the Cahors appellation with wines that express the antithesis of the rustic style wines of the region. The winemaking is precise and accurate like a Swiss watchmaker, giving us the pleasure and the chance to taste elegant, smooth and aerial wines that truly express the terroir and that have an incredible ageing potential.

For Matthieu, “a wine should have depth and minerality to ensure honesty and authenticity…” Bron Dynamic Vines

Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Dan moet je echt hier verder lezen! Cahors, the French malbec!

En onthoud: 17 april is het weer Wereld Malbecdag!

Wil je meer weten over de Cahors, over Franse wijnen in het algemeen? Dit najaar komt er een wijnproeverij over de wijnen van de Cahors. Daarnaast kun je het wijnbrevet voor  wijn volgen bij De Eerste Soester Wijnschool waar je veel over Franse wijnen te weten kunt komen! Op maandag 8 juni start er weer een SWEN-3 = het wijnbrevet. Er zijn nog enkele plaatsen in deze groep vrij. Het mooie van deze zomercursus is dat je in vier weken Frankrijk onder de knie krijgt, dan volgt de zomer en kun je gaan proeven, leren en ontdekken en in september vervolgen we de cursus met de rest van de alsmaar groeiende wijnwereld!

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/