Campania

Wat weet jij van Campanië?
Wat weet ik er van?  Tja, ben er inmiddels enkele malen geweest. Altijd met het onvermijdelijke bezoek aan dat geweldige Napoli. De haven van Campania, de hoofdstad van deze regio. In de tijd van de Romeinen waren de wijnen uit deze streek groots en beroemd. Maar helaas de val van het Romeinse Rijk trok ook de naamsbekendheid hiervan met zich mee. De regio’s Latium en Campania stonden erom bekend de beste Romeinse wijnen te produceren, waarvan Setine de meest gevierde was. Lees hier vooral even verder over deze tijd oude tijd!

Lezen over Napels
Misschien ken je de serie van Elena Ferrante wel. De boeken die een prachtig doorkijkje door Napels geven. De laatste keer dat ik hier ben geweest, ben ik samen met mijn dochter ook een kijkje gaan nemen in de wijk die door de schrijver zo beschreven wordt. Heerlijk om dat te doen. Zou het ooit weer kunnen? Poeh!

Wine Masters
Kunnen we voorlopig niet reizen, dan kunnen we wel heel veel inspiratie op doen bij de goed uitgebalanceerde films van Wine Masters. “Blends” van vinificatie, ‘la Famiglia’, landschappelijk decor en uitleg over druiven en wijnen.  In de aflevering over Campania staat de familie Mastraberardino in de spotlights. Hier vertelt Piero de familiegeschiedenis die bij zijn overgrootvader begon. Zijn vader, Antonio, schijnt een zeer erudiete man te zijn. Die de wijnerfenis vol liefde aan zijn zonen Carlo en Piero over heeft gedaan toen de tijd daar was. Deze Piero op zijn beurt deelt zijn kennis en liefde weer met zijn kinderen, hij is prominent in beeld in deze aflevering.

De druivenrassen aglianico, greco en fiano zijn de hoofdspelers in hun wijnbedrijf. In deze aflevering zie je tevens hoe ze zich bezig houden met de historie van Pompeï.  Hier staan bij het bizar goed bewaard gebleven Villa dei Misteri ( Vesusius uitbarsting 79 na Chr.) weer wijnstokken in de wijngaarden van destijds!

Ook de verticale proeverij Taurasi met zelfs wijnen uit 1928 maakt natuurlijk grote indruk! De aglianico druif is een Zuid-Italiaanse druivenras van topkwaliteit met een donkere schil waarvan lang werd gedacht dat deze van Griekse oorsprong was (de naam zelf zou een verbastering zijn van het woord Ellenico) hoewel DNA-profilering geen relatie heeft gevonden met welke bekende Griekse variant dan ook. De druif hield de naam Ellenico tot het einde van de 15e eeuw, wanneer de naam is veranderd in Aglianico.

In de documentaire van Wine Masters wordt veel uitgelegd over dit krachtige druivenras. Zo hoor je onder andere dat de druiven, ondanks het feit dat ze zo zuidelijk in Italië groeien, toch pas eind oktober, soms zelfs begin november geplukt worden.  Nee, ik ga niet verklappen hoe dat komt 🙂

Giro d’Italia
Tot slot, ook in de Giro d’Italia, die inmiddels door de CC flink opgeschoven is, maken we kennis met deze Aglianico! Spannend en vooral heel leuk!

 
 
Giro d'Italia