Champagne-actualiteit

Champagne-actualiteit

PB: oktober, 2016 Champagne-actualiteit

De Nederlandse dag van de Champagne-wijnen, een jaarlijks evenement dat voor de pers wordt georganiseerd, vindt gebruikelijk plaats tijdens of op het einde van de Champagne-oogst en vormt een passend moment om de belangrijkste onderwerpen uit de Champagne-actualiteit toe te lichten. Lees hier de bevindingen over de Champagne-actualiteit anno 2016.

lente in champagneDe Nederlandse markt

In 2015 werden officieel 2 329 165 Champagneflessen verzonden naar Nederland. Hiermee blijft Nederland op de elfde plaats in de rangschikking van alle Champagne invoerende landen. Meer dan 290 verzenders zijn aanwezig op de Nederland markt, en bieden zo een extreem gevarieerde gamma aan de Nederlandse consumenten. Ook al blijven de Nederlanders liefhebbers van Brut zonder jaartal Champagne (83 % van de volumes), toch appreciëren ze een ruime variëteit aan andere soorten Champagnes, zoals de Rosé-Champagne (6,8%) en de Demi-sec (6,2%).

Het wijnjaar 2016 en Champagne-actualiteit in de wijngaard

Champagne actualiteit in de wijngaard! Het wijnjaar 2016 klinkt veelbelovend. Nochtans wordt de wijngaard in 2016 niets bespaard.

Constante regenval van januari tot juni en een tekort aan zonneschijn, een opeenvolging van vorstperiodes in de lente, onweer en hagelslag in april, mei, juni en juli en zonnebrand ten gevolge van de temperaturen boven de 35°C eind augustus hebben tot 30% van het oogstpotentieel vernietigd.

champagne-actualiteitGelukkig hebben de zon en de warmte in augustus, in combinatie met frisse nachten, een snelle rijping verzekerd, in uitstekende omstandigheden.

Het toegestane verhandelbare rendement voor de duivenoogst 2016 wordt vastgelegd op 10 800 kg/ha waarvan 9 700 kg/ha uit de oogst en 1 100 kg/ha uit de voorraad, de oogst begint op 10 september in de meest vroegrijpe crus.

Als gevolg van schommelingen in het weer wordt het jaar gekenmerkt door een uiterst heterogene rijping waardoor het nodig is het oogstcircuit nauwkeurig uit te stippelen.

De oogst vindt hoofdzakelijk bij mooi weer plaats. De trossen zijn in uitstekende gezondheid. Het natuurlijk alcoholvolumegehalte heeft vaak de vereiste 9% ruim overschreden.

Het gemiddeld rendement voor de appellatie zal rond de  8 400 kg/ha draaien. In geval van ontoereikende oogst, mogen de exploitanten hun voorraad aanboren tot aan 9 700 kg/ha.

bubblesDe digitale tools

Op 4 juli 2015  zijn de Champagnehellingen, -huizen en -kelders ingeschreven bij het Werelderfgoed van UNESCO. Om dit evenement te vieren, heeft het Comité Champagne  de film “Champagne 360°” gerealiseerd, met als doel deze sites in de schijnwerpers te zetten door een virtuele ‘Champagne-onderdompeling‘ aan te bieden. .

De E-learning applicatie champagnecampus.com, helpt ons alles te weten te komen over Champagne. Ze is bestemd voor  iedereen, van beginner tot de gevestigde amateur, die zijn of  haar kennis wenst uit te breiden of meer wil ontdekken over Champagne: zijn oorsprong, zijn unieke eigenschappen, de voorbereiding en en de degustatie. De app bevat ook een inleidende quiz om je niveau te evalueren en daarnaast 3 opleidingen op maat.

De economie van de Champagne en de verzendingen

Met een omzet van 4,7 miljard euro in 2015, waarvan 2,6 dankzij de export, heeft de Champagnestreek een nieuw record behaald in waarde. In totaal zijn het 4461 verzendende wijnboeren, 39 coöperatieven en 306 Champagnehuizen, verspreid over 33762 hectare in productie, die, in 2015, samen 312 531 444 flessen wereldwijd verspreid hebben. De Europese Unie is goed voor 25,6% van de verzendingen, het Verenigd Koninkrijk met 34 miljoen flessen, blijft de eerste invoerder van Champagnewijnen. Eind juni 2016 was de trend lichtjes positief, met een kleine stijging  (+1%).

De Champagne-prijs Nederland 2016 : wie wordt de allereerste laureaat?

Voor  het eerst wordt dit jaar in Nederland de “Prix du Champagne” uitgereikt door het Comité Champagne en het Bureau du Champagne Benelux. Deze prijs (award) gaat naar een persoonlijkheid uit de cultureel artistieke wereld, die zich onderscheidt door zijn of haar talent, creativiteit en continue zoektocht naar uitmuntendheid. De naam van de laureaat wordt in december bekendgemaakt.

Bewaren