Champagne, en route

Champagne, en route

ChampagneOp weg door de Champagne

Champagne, misschien ben je er nog nooit geweest, maar je kent het product, de bubble, je hebt van de streek gehoord, van Reims, Epernay en de geweldige druiven die hier groeien. Liefhebber van wijn of niet, het is een fijne streek met mooie steden om te bezoeken. Naast de wijn kun je er ook echt lekker eten! Met of zonder champagne.

Een Franse brasserie

Brasserie Flo bijvoorbeeld. Weleens gehoord van deze beroemde brasserie in het 10e arrondisement In Parijs? Wel in Reims kun je ‘Flo’ ook bezoeken. Kleurig en fleurig, de nieuwe naam is tegenwoordig Excelsior, gelegen aan Place Drouet d’Erlon in Reims, dicht bij het treinstation in een voormalige herenhuis. De Brasserie Excelsior is populair om zijn traditionele gerechten, een Art-Deco-interieur en een ruim terras.

Kathedraal van Reims

De beroemde kathedraal van Reims is om de hoek. Het station is vlakbij dus je kunt ipv de auto, het vliegtuig ook lekker met de trein naar dit historische hart van de Champagne streek rijden.

Ook in Reims kun je verrukkelijk eten. Bijvoorbeeld bij La Table de Kobus. De eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen, dat de laatste keer dat ik hier at, precies 10 jaar geleden is geweest. Maar de kaart ziet er nog net zo geweldig uit als toen.

De streek

Enfin, ik denk dat als je je op de SmaakvanWijn website bevindt, je niet alleen voor reistips komt, of wellicht helemaal niet, maar juist meer voor – in dit geval – de godendrank zelf. Je weet dan uiteraard dat de gebiedsclassificatie van Champagne van ‘gewoon’ tot Grand Cru loopt.

Champagne

Champagne Premier Cru

Champagne Grand Cru

Druivenrassen

De rassen die vrijwel bijna voor 100 % ingezet worden zijn pinot meunier, pinot noir en chardonnay. Daarnaast kennen we hier arbane, de petit meslier en de pinot gris (alle drie witte druiven) die ook zijn toegestaan maar zij vertegenwoordigen nog geen 0,3% van de wijngaard.

Champagne, hoe maakt men het

Het geheim van de Champagne is geen hekserij, maar zit in het speciale procédé. De zogenaamde ‘Methode Champenoise’. De term wordt uitsluitend in deze streek gebruikt, want zodra je een stap buiten het wijngebied zet, dan zul je de term ‘Methode Traditionelle’ horen vallen. De bubble wordt dan ‘Crémant’!

Het procédé

Na de oogst maakt men op de bekende manier wijn. De verschillende stille wijnen van chardonnay, pinot meunier en pinot noir die nu ontstaan zijn, worden naar wens tot een cuvée gemengd. De mogelijke ‘blends’ kunnen allerlei zijn. Maar ook kan er slechts een ras gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor de ‘blanc de blancs’.

Aan de wijn in de fles wordt de liqueur de tirage toegevoegd. De wijn wordt afgesloten met een kroonkurk en in de kelder onder het huis te rusten gelegd. De liqueur de tirage bestaat uit gist en suiker en zodra de gistcellen aan het werk gaan, verandert het suiker in alcohol (minimaal) en koolzuur. De magische bubble dus.

Rijpen en rusten

ChampagneDe wijnen liggen nu rustig te rijpen tot het moment daar is en men de wijn van zijn depot, de inmiddels dode gistcellen te ontdoen. Hiertoe gaan de wijnen in de pupitre, de zogenaamde houten lessenaar met ronde gaten waar ze van een horizontale positie in zes weken naar een vrijwel verticale worden gebracht. In zo’n zes weken verschuift het gistprop naar de hals van de fles. Dit is de handmatige wijze, met een remueur aan de leiding. Gelukkig kan het geheel ook mechanisch uitgevoerd worden met een zogenaamde gyropalette. In twee weken heb je dan hetzelfde resultaat.

Bibberen om te bubblen

Door middel van een ijsbad van -20 graden kan de vuilprop verwijderd worden en de wijn afgemaakt worden door de fles op te vullen met de liqueur d’expedition. Een oudere champagnewijn, zonder bubbels, aangevuld met rietsuiker en soms wat citroenzuur. De exacte verhoudingen zijn het geheim van de keldermeester. Dit is namelijk de finishing touch voor de smaak. Van zero brut zonder suiker tot aan doux, minimaal 50 gram per liter.

Merkwijn

Champagne Is een typische merkwijn! De grote huizen kun je zelf bezoeken als je hier bent. In het centrum van Reims bijvoorbeeld kun te gast bij het bekende bedrijf Mumm. In Epernay bijvoorbeeld naar Mercier, gelegen aan de Avenue de Champagne. Hier kun je diep onder de grond met de trein door 18 km wijnkelder!

Mercier schuilt inmiddels onder de vlag van LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Natuurlijk, je kunt ook op bezoek bij de bekende monnik Dom Perignon. (Moët).

En bovendien, je kunt bij ons verbluffende mooie Champagnes komen proeven! Met Champagne-ambassadeur / wijnpro bij uitstek aan het hoofd van de proeftafel! Op 8 november gaat hij los met de meest mooie bijzondere wijnen. Als je er bij wilt zijn, moet je niet te lang wachten met boeken, want inmiddels zit het bijna vol.