Champagne is een beleving, een lifestyle, het is kunst!

Champagne is een beleving, een lifestyle, het is kunst!

Wat weet jij van champagne? Behalve dat het bubbelt en bruist! Weet je er meer van dan het opentrekken op Oudejaarsavond …. Zo lekker bij de oliebollen! Dan ben je in ons calvinistische landje al een eind op weg! Want eerlijk is eerlijk, er zijn te weinig mensen die echt zinnige dingen over champagne weten te zeggen en dat bovendien zonder te ‘snobben’.

champagne-de-kas1Laat het duidelijk zijn, champagne is geen champagne tenzij het uit de Champagne komt. President Obama koos bij zijn inauguratiediner ook voor ‘champagne’! Raar maar waar kwam deze bubble niet uit Champagne, zelfs niet uit Frankrijk, maar uit de Verenigde Staten zelf. Dat kan dus niet. Lastig. Wie beschermt de naam champagne! Wel, daar zijn talloze bureaus voor in het leven geroepen! Barbara Kremers van het champagneblog heeft zich daar ooit eens stevig in verdiept!

Toch wordt over de hele wereld mousserende wijnen gemaakt op dezelfde wijze als in de Champagne. Ja, ja … en dat mag nou wel, maar geef het wel een andere naam: crémant, spumante, cava, sprankel om maar enkele te noemen.

Het ontstaan van champagne met zijn tweede gisting op de fles, wordt nogal eens aan de godvruchtige monnik Dom Perignon toegeschreven. Echter, naar het verluidt, hield hij zich meer bezig met hoe de tweede gisting op de fles te voorkomen, dan dat hij hem juist bevorderde. In zijn tijd was spontane gisting schering en inslag! Deze deed heel wat flessen als bommetjes ontploffen! Het was droevig gesteld. Tot men uiteindelijk tot de conclusie kwam, dat die bubbels wel ‘iets’ hadden! Een zeker cachet meegaven. Zie daar, dat was het moment dat een manier bedacht werd om het meer gecontroleerd te laten gebeuren. (Sorry aanhangers van de Dom.)

champagne-de-kas2Goed, hoe staat het er echter op dit moment voor in de beroemde streek? Hoe verliep dit jaar de groei, de rijping en tot slot  het binnenhalen van de druiven?
Wel dit jaar startte de oogst op 8 september in de meest ‘vroegrijpe’ dorpen. Op 20 september waren de laatste dorpen aan de beurt. Tussen april en eind juni hadden de wijngaarden een voorsprong van tien dagen t.o.v. het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Uitzonderlijk frisse en regenachtige omstandigheden in augustus hebben deze uiteindelijk weer teniet gedaan. De oogst vond plaats onder zonnige omstandigheden met na een frisse ochtendstond, heerlijke zomerse temperaturen. De druiven waren uiterst gezond, waardoor men in staat is geweest om een puntgave opbrengst te realiseren.

Het is op dit moment nog te vroeg om iets over de uitkomst van 2014 te zeggen, maar dat het er veelbelovend uitziet, dat is zeker zo.

In 2014 zagen er maar liefst 304 973 710 flessen champagne het levenslicht. Hiervan bleef 55 % in Frankrijk, 45% vertrok over ‘s lands grenzen. Wij hier in ons koude land waar men meer kikkert dan bubbelt namen 2 miljoen flessen af. De rest van de wereld? Hmm die deden dat toch anders!

“As this year’s harvest in Champagne wraps up, producers seem to be quietly confident that 2014 could be a successful vintage.”

Zie hier de story van Top10 biggest Champagne markets in foto gebracht door Drink Business!

Kun je er geen genoeg van krijgen? We hebben nog een prachtig artikel over de Champagne gevonden! “Terroir gives Champagne its soul!”