Champagne, onder andere

Champagne, onder andere

Wijnbasiscursus

Vanavond staat les 2 ( die met champagne) van de basiscursus voor wijn op het programma. Op zich niet zo bijzonder, want deze passeert ongeveer 5 maal per jaar de revue bij De Eerste Soester Wijnschool, waar de opleidingen voor drie SWEN niveaus (welke vanaf 1 januari 2016 SDeN examens genoemd gaan worden, omdat er een behoorlijke wervelwind door het wijnonderwijs waait momenteel), allemaal gegeven worden. Straks dus geen SWEN meer, maar SDeN. Kwaliteit, uiterst belangrijk,  blijft gelijk. Inhoudelijk uiteraard ook. Een Pinot Noir wordt niet opeens een Cabernetje. Maar intern in wijnonderwijsland gaat er veel veranderen. Hetgeen die kwaliteit ten goede zal komen.

Alsace en Bourgogne

Terug naar les 2. Hier wordt onder meer – naast Alsace en Bourgogne – ook de Champagne behandeld. Van Dom Perignon, van wie we zelfs zijn sterfdag kunnen noemen tot aan het te gebruiken glaswerk. Van druivenrassen tot aan Bar. Het laatste leidt overigens vaak tot verbluffende reacties van mannen, die zich maar moeilijk voor kunnen stellen dat in een bouteille Champagne net zo veel, zo niet meer druk zit opgesloten als in een autoband.

glaswerk-1Kristallen tulpen

Glaswerk tegenwoordig is ook zeker een punt van zorg! Coupes, zo weet een ieder zijn allang niet meer van deze tijd. Maar ook de flûtes hebben hun laatste tijd gehad. Riedel, Spiegelau en ook het Rona Kristal, de glasllijn uit Studio Smaak van Wijn, werken al geruime tijd met prachtige glasseries, waarbij voor ieder type wijn een glas ontworpen is. Voor de mousserende wijn is dit het wat ruimere tulpmodel.  Hierin blijft de mousse mooi behouden, terwijl het aroma in de bolling van het glas ruimte krijgt om zich aan de ‘neus’ te geven.

Blanc de Blanc

“Blanc de blanc” oftewel “Wit van wit”. De naam maakt het eigenlijk al duidelijk. Blanc de blancs zijn witte wijnen die van witten druiven gemaakt worden. Een algemene term dus, die op zichzelf nog niet zo veel zegt over de betreffende drank.

Bij champagne is de naam “blanc de blanc” echter wel een specifieke aanduiding. Een Champagne Blanc de blancs wordt geheel vervaardigd uit de enige witte druif die volgens de officiële regels voor champagne gebruikt mag worden: de Chardonnay. Dit in tegenstelling tot andere champagnesoorten. De meeste champagnes worden namelijk ook van blauwe druiven gemaakt, waarbij men alleen het vocht gebruikt en niet de gekleurde schillen.

En dit laatste komt van de Champagne site “Champagnebezorgen.net”. Een leuke site vol wetenswaardigheden en tips. Een mooie aanvulling op de les. En zeur niet over het gebruik van druivensoorten, je weet heus wel dat ze rassen bedoelen 🙂