Chantal Comte – WomanWinemaker

Chantal Comte – WomanWinemaker

In de zomer van 2013 ging ik met een delegatie wijnvrouwen op reis naar het zuiden van Frankrijk. Het was een geweldige reis, met bijzondere en ook spannende momenten! Vooral toen we bijna het vliegtuig terug misten. Enfin, terugkijkend op toen zou ik het heel graag direct weer over willen doen :). Zaterdag bij een dinertje thuis – tamme eendenborst met een zachte pepersaus – met manlief en de ‘young professionals in opleiding’  ook thuis hebben we de laatste fles van die reis geopend. De Eole Blanc. Spectaculair goed en verbijsterend. Marcel die niet wist wat ik had ingeschonken vroeg of het misschien Condrieu was.

Whow – dat was het niet maar  wel degelijk een wijn met een behoorlijk percentage viognier in de houtgelagerde blend 2007 van wijnmaakster Chantal Comte. Chapeau dus voor mijn lief! In het ruime ‘bourgogneglas’ kwam de wijn tot leven! Geel fonkelend – dik sappig – perziken – noten – toast – een immense afdronk. Whow wat lekker en wat een bijzondere wijn is dit om in Studio Smaak van Wijn te gaan verkopen! Maar ik weet nog steeds niet wie is de importeur eigenlijk? Want het is een prachtige wijn met een superbe verhaal. 

Juli 2013 – Chantal Comte is haar naam, zo stelt ze zich ook voor, maar het voelt bijna oneerbiedig als ik het nu opschrijf! Madame Comte is de wijnmaakster van Chateau de la Tuilerie, maar ook de eigenaresse. Madame bezit exorbitante kunst, kwantitatief en kwalitatief! Ze is buitengewoon gastvrij, maar conventioneel. Madame is vriendelijk, maar wel Madame! Ik ontmoet haar in juli, aan het begin van de zomer en beland  vervolgens in een verhaal dat zo uit de TV-show van Ivo Niehe geslopen kan zijn.

wijnreis Pays d'OCOp de ochtend na aankomst in de Languedoc voor een bezoek aan voornamelijk Pays d’Oc reis ik, in gezelschap van Fréderique, onze gids vanuit Inter Oc – headquarters, naar  het noordoosten, naar Costières de Nîmes. We gaan op bezoek bij Chantal Comte.

Madame Chantal Comte. Zij bezit Chateau de la Tuilerie dat een familiedomein is, gekocht door haar vader Guy Serres in 1955. Sinds 1981 is Chantal de ‘kasteelvrouwe’.

We rijden over snelwegen maar ook binnendoor de kleine dorpjes om uit te komen bij het Chateau. Hier maken ze natuurlijk de frisse, fruitige IGP wijnen die we inmiddels overal goed hebben kunnen proeven, maar ook zit de familie in  Caribische rum die ze zelf maken. Bovendien maken ze olijfolie.

Rond la Tuilerie ligt zo’n 62 ha aan wijngaard. Hier op zo’n paar kilometer afstand van Nîmes maakt Chantal Comte verbazingwekkende mooie wijnen onder de AOP Costières de Nîmes. Maar ook als  IGP Pays d’Oc.

We zijn te vroeg, we wachten rustig tot ze komt, onder tussen krijgen we vast een rondleiding van een van de medewerkers. Alles is hier uitgestrekt, van de parkeerplaats tot aan de wijngaarden die her en der verspreid liggen; die we pas zien als we naar het volgend project van Madame Comte rijden.  Maar laat ik niet vooruitlopen op de zaak.

Zoals ik al zei, Chantal Comte houdt zeer van etiquette! Ze lijkt me een vrouw, die precies weet wat ze wil, dat ook altijd gedaan zal krijgen. Niet door te dwingen of te eisen, maar wel door, ha, ja noem het empowerment, inspirerend leiderschap? Hard meewerkend voorman?

Ze heeft kinderen, kleinkinderen en een volgens mij zeer ondeugende man, in welke gedachte ik gesterkt word als ze vertelt dat niet opa tegen de kleinkinderen Languedoczegt “pas op, doe voorzichtig”, maar de kinderen tegen de grootvader: “opa, kan dat wel, zo vlak bij die haaien zwemmen?’  Het lijkt een onwijs aardige man, een typische “prins Bernard” uitstraling kan hem niet ontzegd worden! Helemaal niet als hij voor het einde van de lunch moet vertrekken, waarbij hij wegscheurt in zijn prachtige oldtimer cabrio.

Zoals ik al zei, mevrouw Comte heeft de touwtjes stevig in handen. Iedere stap van het proces van het wijn maken tot aan de marketing, het ontwerp van de flessen, de bestellingen en de leveringen is in haar verankerd. Zij is het bedrijf. Punt!

Ze exporteren wijn naar Azië, Japan  en China, Singapore, de Filepijnen maar ook  naar veel landen in Europa, Canada en de VS. Tijdens de rondleiding komt ze binnen, verontschuldigend dat ze te laat is, hetgeen zeer beleefd maar niet waar is, wij zijn immers veel te vroeg!

Ze gaat ons voor in de proeverij en pakt uit met een breed assortiment. We proeven zowel IGP wit, rood en rosé, de Celebration en de Alma serie, de Vieille Vignes en tot slot het paradepaardje Eole!

“Château de la Tuilerie has become a ‘Boutique-Winery’ with a small dynamic and efficient team” zegt ze met een voldane glimlach!

Na de wijnproeverij in de verkoopruimte, rijdt ze ons voor naar  de lunch. Dwars door de wijngaarden, met diverse stops Chantal-Comtewaarbij ze iedere keer uitstapt om weer een bijzonderheid te tonen, de aandacht  op iets te vestigen, de stad verderop gelegen aan te wijzen. Ze is ontstellend actief. Niet wetende waar we heengevoerd worden, denk ik er te zijn, als ze bij een hypermoderne villa stilhoudt! Over het terras (pikant detail: links van de brug is de karpervijver voor het terras, rechts het zwembad) gaat ze voor naar binnen. We staan in haar huis, maar tegelijkertijd ook in een museum. Niet te beschrijven!

Vooruit, een dingetje dan, naar boven, tussen de kunstvoorwerpen door, loopt geen trap maar een langzaam stijgend looppad. Bizar en bijzonder. Dit is echter niet de plaats van lunch, die is nog verderop op het domein.

Voormalige herenhuis, La Bastide de Febregues., is de plaats van handeling voor de lunch! Hier sluit ook haar man aan, Pierre-Yves Comte.  Het slot van de tv-show op reis. Pierre  laat ons het herenhuis zien, de verschillende suites, de kunstvoorwerpen, de prachtige kleine details waar aan gedacht is. Het is af! Onvoorstelbaar mooi. De tekeningen van zijn eigen moeder zijn niet de minste. Een groot kunstenares moet zij zijn. Het huis is gedeeltelijk of in zijn geheel te huur!
We lunchen in de tuin, waar in het midden van een grasveld zo groot als een half voetbalveld een royale ronde tafel staat, waar wij –  prins en prinsesjes – aan plaats  nemen!

Chantal Comte lunchGenietend van exquise hapjes zoals hartige macarons, salades en fruit laten mevrouw en mijnheer zich verleiden tot het verhalen van de vele avonturen die ze samen over de hele wereld zo wat al hebben meegemaakt. Natuurlijk alles ruim besprenkeld met wat Viognier, wat Grenache, wat Syrah en wat Merlot.

Wat leef je toch als een god daar in Frankrijk!

Bij de Wijnworkshop WomenWinemakers op vrijdag 14 september 2018 zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/