SvWTIP: Chateau de Pez Cru Exceptionennel

SvWTIP: Chateau de Pez Cru Exceptionennel

Door: Leon Gommers

Wijnproeverij van Château de Pez cru exceptionnel, Saint-Estèphe en Château Haut-Beauséjour, Saint-Estèphe Cru Bourgeois

Op maandagavond 29 oktober had zich een klein gezelschap verzameld in Eetvilla van den Brink in Soest voor het proeven van enkele jaargangen van Château Haut-Beauséjour en Château de Pez, beide gelegen in de A.O.P. Saint-Estèphe . Importeur Walraven & Sax had ons voorzien van de net op de markt gekomen 2011 met het verzoek om de wijnen te proeven en een kort verslag met proefnotitie te verzorgen, een leuke opdracht.

Zelf heb ik in mijn winkel nog meerdere jaargangen van de Pez en het leek mij dan ook leuk om deze ook op de proeftafel te zetten om zo tot een goed vergelijk te komen, ook gezien de te verwachten geslotenheid/hardheid van de jaargang 2011. Eigenaar van beide châteaux is de Groupe Louis Roederer Met als PG Frédéric Rouzaud, hij volgde zijn vader enkele jaren geleden op. Het was ook zijn vader die de Groupe Louis Roederer heeft uitgebreid tot een zeer mooi bedrijf met een indrukwekkend portfolio.

Wat te denken naast Champagne Louis Roederer van Champagne Deutz. Roederer Estate, Californië (mousserende wijnen), Scharffenberger, Californië (mousserende wijnen), Maison Delas Rhône, Les Domaines Ott Prôvence, een aandeel in het bordeaux handelshuis Descaves, en naast de Châteaux van deze proeverij, Bernadotte Haut-Médoc Cru Bourgeois, en Château Pichon-Longueville, Comtesse de Lalande, Pauillac 2e Grand Cru Classé. En tenslotte het Porthuis Ramos Pinto (naast port ook wijnen).

6_-chateau-de-pez-saint-estepheDe te proeven wijnen waren verdeeld in drie flights.

 Sessie  1:   2011 Château Haut-Beauséjour

                   2011 Château de Pez

 Sessie  2:   2010 Château de Pez

                   2009 Château de Pez

                   2008 Château de Pez

 Sessie  3:   2006 Château Haut-Beauséjour

                  2006 Château de Pez

 In 1992 kocht Jean-Claude Rouzaud twee Cru Bourgeois wijngaarden en maakte van Château Picard en Château Beauséjour één nieuw château, het huidige château Haut-Beauséjour. De wijn is een samenstelling van 52% merlot, 40% cabernet sauvignon, 5% petit verdot en 3% cot (malbec), wordt klassiek gemaakt en rijpt 12 maanden op Franse eikenhouten vaten waarvan jaarlijks 30% nieuw eiken.

Château de Pez is het oudste domaine in de a.o.p. Saint-Estèphe en is ontstaan in de 15e eeuw. De familie Pontac, dezelfde die ook château Haut-Brion startte, stond aan de wieg van de Pez. In 1995 werd het château aangekocht door Jean-Claude Rouzaud. Het château beslaat 26 hectare aangeplant met cabernet sauvignon, merlot, petit verdot en cabernet franc. De wijn rijpt tegenwoordig 12 maanden (2006 nog 16 tot 18 maanden) op Franse eikenhouten vaten, 40% nieuw, 40% 1 jaar oude vaten en 20% op foeders (geen houtinvloed).

Pez proeverij1

 Sessie  1

Dit was niet de makkelijkste opgave, beide wijnen zijn nog niet zolang geleden gebotteld  en waren erg gesloten.

2011 Château Haut-Beauséjour

Diep donkerrood van kleur, nog weinig neus en erg gesloten, rood fruit en vanille van het hout. In de smaak straffe tannines en nog veel zuren, de wijn is niet erg dik van smaak eerder verfijnd. Moet zeker nog 3 tot 4 jaar rijpen  (drinken  2016  /  houdbaar tot 2021.

2011 Château de Pez

Diep ondoorzichtig rood met paars in de rand. Komt in de neus zachter en complexer over dan Haut-Beauséjour maar is nog wel erg gesloten. In de smaak krachtige tannines en zuren, de zuren zijn echter minder nadrukkelijk aanwezig dan bij de Haut-Beauséjour. In de smaak is deze wijn veel breder en ook het hout geeft wat extra kracht zonder te overheersen. De wijn blijft mooi lang nahangen.

Drinken  2017  /  houdbaar tot 2024.

 Sessie  2

Een verrassende serie waarin de 2009 opmerkelijk genoeg, duidelijk afweek van de overige jaargangen de Pez.

2010 Château de Pez

Nog steeds diep donkerrood van kleur. De neus begint iets open te gaan met o.a. braam en cassis en iets van cederhout. In de smaak krachtige zuren en tannines maar al meer open als 2011. Iets van salmiak, fruit en romige tonen van het hout. Goede afdronk nog wel stroef.

De 2010 is een erg mooie jaargang en zeer de moeite waard, nog wel even geduld met drinken.

Drinken  2017  /  houdbaar tot 2025.

2009 Château de Pez

Donkerrode kleur met nog weinig sporen van veroudering. Een heel lieflijke geur en totaal anders van geur dan de andere jaargangen. Ook in de smaak anders, weinig zuren maar wel tannines, zacht en vriendelijk niet zo hard als de andere jaren en al prettig om te drinken. Heeft minder inhoud en minder complexiteit als 2010. Met twee tot drie goed te drinken.

Drinken 2015  /  houdbaar tot 2020.

 2008 Château de Pez

Al behoorlijk bruin in de rand en minder intens van kleur dan de andere jaargangen, wellicht door het hogere aandeel merlot in de blend. In de geur eveneens rijpe tonen, een boerenstallucht, gedroogde paardenmest, salmiak een nat bos met iets van hars en dennenbos. In deze wijn valt genoeg bijzonders te ruiken. De geur zet zich ook voort in de smaak. De wijn heeft zeker nog kracht met tannines en zuren. Verrassende wijn.

Drinken  2015  /  houdbaar tot 2023.

Wie de verschillende jaargangen de Pez wil opleggen kan het beste de volgende volgorde van drinken aanhouden:  vanaf nu beginnen met 2006 vervolgens 2009 / 2008 / 2011 / 2010.

Sessie  3

Een leuke serie met wijnen die op dronk beginnen te komen en goed laat zien waartoe beide Châteaux in staat zijn.

2006 Château Haut-Beauséjour

Deze wijn bracht een glimlach op mijn gezicht, zo hoort Bordeaux te ruiken, zeer herkenbaar. De wijn heeft nog steeds een diepe donkerrode kleur met verrassend weinig sporen van veroudering. Mooie rijpe en complexe neus. De wijn heeft nog wel iets tannines, rijp zuur en is nu perfect op dronk, een zeer smaakvol glas wijn en een genot om alleenstaand te drinken zonder begeleiding van een gerecht.

Nu op dronk  /  houdbaar tot 2017.

2006 Château de Pez

In de rand toont ook deze wijn al sporen van veroudering, maar de kleur is nog steeds intens rood. In de geur zoethout, rijpheid en iets animaal. Lekkere forse smaak met nog steeds tannines en zuren waaruit blijkt dat deze jaargang nog wel twee tot drie jaar kan doorrijpen voor hij optimaal te drinken is. Lekkere lange afdronk.

Drinken  2015   / 2020.

Na de proeverij hebben we nog heerlijk genoten van de wijnen in combinatie met twee gerechten van Eetvilla van den Brink. Een Marbré van Eendenlever en licht gerookte Eendenborst met een koffiesiroop en vervolgens Entrecote met een Calvadossaus. Door het zachte  filmende en mondvullende gevoel van de eendenlever hadden de meeste jaargangen door hun hoge tannine gehalte moeite met het gerecht, uitzondering was de 2009 de Pez. De Entrecote zorgde voor voldoende smaak om de tannine’s te counteren en zelfs de fors smakende 2010 de Pez kon met dit gerecht zijn voordeel doen. Blijft natuurlijk staan dat de jaargang 2006 van beide wijnen de beste keuze is op dit moment bij de maaltijd.

Ik bedank Eetvilla van den Brink voor de gastvrijheid en de heerlijke gerechten en mijn gasten op deze avond voor hun positieve inbreng.

 ======================================================================

Leon leonLeon Gommers is een wijnbevlogen professional die na de Hotelschool – eerst als sommelier – het wijnvak in gestapt is! In Soest en omgeving staat hij bekend als een veelzijdig  “wijnspecialist”  die vol overgave zijn wijnen koestert! Zijn wijn-spijs adviezen zijn van uitzonderlijke klasse en velen komen ook speciaal naar de zaak in de F.C. Kuyperstraat om advies in te winnen voor de beste wijn bij hun dinertje thuis!

1 Reactie

  • sonja holstein Posted 14 januari 2014 18:13

    Kan U mij misschien meedelen hoeveel een fles chateau de Pez van 1998 waard is?

Reageren is niet mogelijk.