Chateauneuf-du-Pape uit de kelder van een lezer

“Bij het opruimen van de kelder van mijn overleden ouders ben ik op een volgens mij speciale fles wijn gestoten . Het betreft een Chateauneuf-du-Pape van het jaar 1989 . Bovenaan het etiket staat de naam Le Manoir de Saint-Pierre . Kunt u me vertellen wat de waarde van deze fles zou kunnen zijn ?  Met vriendelijke groeten ……”

Een terechte vraag waar we met plezier achteraan gegaan zijn!

tonneleirieWaar ligt die Chateau-neuf-Pape eigenlijk? Wel het gebied vinden we in de Zuid-Rhône. Niet alleen geschikt voor rode wijnen overigens, nee er kan ook perfecte witte wijn gemaakt worden.  Bijvoorbeeld door de familie Perrin. Zij maken een bijzondere witte: Rousanne VV van wijnstokken die zeker 80 jaar oud zijn. De wijn vergist op eikenhout, maar niet in zijn geheel. De helft gaat op roestvrijstaal zodat de houtsmaak niet te overheersend zal zijn. Het is een bijzondere wijn die door het warme microklimaat waar de druiven in rijpen, een wat lage zuurgraad heeft. Toch kan zij lang rijpen. Nu is dit misschien wel een extreem voorbeeld, maar toch… het is een wijn die je of jong drinkt, of …. weglegt en laat ouderen, zodat hij na een jaar of acht opnieuw als een pareltje zal ontwaken uit een lange wijnslaap.

Overigens hebben ze in deze streek ook hele aardige picpoul. Maar dat even ter zijde.

De appellatie Châteauneuf-du-Pape ligt in het Rhônegebied, in de  zogenaamde Cotes Meridionales. Rond het dorp Châteauneuf-du-Pape in het zuidoosten van Frankrijk tegen een heuvel aan geschurkt. Hier vind je ook de resten van het kasteel dat  in de veertiende eeuw gebouwd werd voor de komst van de paus.

Het is een van de meest gerenommeerde benamingen van het zuidelijke deel van de Rhône-vallei. Wijngaarden zijn gelegen rond Châteauneuf-du-Pape en in de naburige dorpen Bedarrides, Courthezon en Sorgues tussen Avignon en Orange en beslaan iets meer dan 3.200 hectare of 7.900 acres (32 km )  Veel wijn komt hier vandaan. Men kan hier zowaar gebruik maken van maar liefst dertien verschillende druivenrassen. Witte en blauwe. Eigenlijk veertien want de grenache is hier tweekleurig. De meeste druiven die gebruikt worden zijn grenache, syrah, mourvedre en cinsault.

De zogenaamde Prestigewijnen krijgen vaak veel hout en komen van oude stokken. Hugh Johnson schrijft daarom  in de 2012: “oude wijnstokken, nieuw eikenhout, vaak te duur.” Je moet weten van wie je de wijnen betrekt. De bodemstructuur is uniek. Daar profiteren met name de betere Chateauneufs van. Rode aarde bedekt met rolkeien die de zonnestralen omarmen en zich hier aan verwarmen. In de avond zijn ze zo de kacheltjes in  de wijngaard. Een optimale rijping voor de druiven natuurlijk.

Een gedeelte van deze wijnen komt in flessen (la bouteille écussonnée) met op de hals het wapen van de stad Avignon: de pauselijke tiara en de twee gekruiste sleutels van St Petrus met de baard naar de onderzijde van de fles gericht. Het gaat hierbij om – meestal de betere – wijnen die de wijnbouwers (op het domein) zelf bottelen.

De wijnen uit de 1989 moeten of mogen inmiddels wel gedronken worden. Over de waarde of over de prijs hebben we helaas niets kunnen vinden. Ons voorstel is de wijn open te maken en er van te genieten! Bijvoorbeeld bij een heerlijke wildschotel! Daar is het nu de tijd van het jaar ook voor 🙂