Chianti in Toscane

Chianti in Toscane

Ten noordoosten van Siena ligt Arezzo. Hier vinden we Fattoria Il Muro. Chianti Spigallo was in 2011 de eerste zelfgemaakte en gebottelde wijn op Fattoria il Muro. Hier staat Federico Pancaro aan het roer! Het domein is al 200 jaar in familiebezit, maar het verkocht het fruit altijd aan anderen. Ze hadden er nog nooit zelf wijn gemaakt. Tot ze besloten om dat zelf te gaan doen. Nu is de missie elegante wijnen te maken met een aangename rijpheid en een herkenbaar Toscaans karakter. Wat zeker lukt met deze Chianti Spigallo DOC.

Naam Spigallo

De naam Spigallo dateert van de eerste botteling in 2011, toen het bedrijfsimago veranderde en ze  besloten een haan te gebruiken die een korenaar plukte, als logo. Deze afbeelding werd in het verleden al gebruikt als het wapen van de familie Pancaro. De wijn wordt geproduceerd van alleen zorgvuldig geselecteerde druiven uit de eigen wijngaarden. De fermentatie vindt plaats in betonnen tanks bij een gecontroleerde temperatuur gevolgd door een rustperiode in traditionele grote Toscaanse vaten van kastanje hout. Dit duurt 6 maanden. Het is een wijn, die heerlijk te drinken is in de eerste levensjaren. In het glas zie je een intense robijnrode kleur en ruik je bloemige aroma’s van rozen en rood fruit. In de mond is het aangenaam, met medium zuren en iets monddrogende maar rijpe tannine. De druivensamenstelling is: 80% Sangiovese 20% Merlot.  

Chianti classico

We zijn hier in de subzone Colli Aretini. Dit gebied ligt ten oosten van de oorspronkelijke Chianti zone, Chianti Classico. Het Classico gebied is in 1716 afgebakend en beperkt zich tot het land rond Radda, Gaiole Castellina en Greve. Net buiten Greve zit trouwens een fantastische B&B in de heuvels. Maar dat terzijde. Sangiovese is ook hier uiteraard de belangrijkste speler, minimaal 80% en de andere toegestane druivenrassen zijn canaiolo, colorino en internationale hoogheden als cabernet en merlot onder andere.

In de hoogte

De wijngaarden van de Chianti Classico liggen op een hoogte van 250 tot 500 meter, soms zelfs nog hoger! Voor de rijping worden grote eiken vaten gebruikt (botte) maar ook nog wel de typische Franse barriques die met name in de 80er jaren erg in trek waren. Tot slot, mocht je hier nog nooit geweest zijn, zet het dan met stip op je wijnreisprioriteitenlijstje :). Ik weet zeker dat je enorm gaat genieten!