Chianti met verse lasagne

Chianti met verse lasagne

Vanavond presenteer ik deel 2 van de “Giro d’ Italia”. Een rondreis, virtueel, door Italië in drie avonden. Officieel had deze al klaar moeten zijn, maar ook hier kwam in maart corona tussendoor fietsen, met gevolg dat de Giro, de Vuelta en alle SDEN-cursussen op de schop gingen. Inmiddels heb ik een super logistieke sudoku gemaakt om alles opnieuw te plannen. Gelukt! Zo zijn alle groepen in tweeën gesplitst en over twee avonden verdeeld. Heel veel extra werk ja, maar ik ben superblij dat het weer loopt. En het heeft ook zo zijn charme die kleine groepjes.

Lasagne, tja, deze Giro avond inspireerde me tot het volgende gerecht. Lasagne. Dan niet die je kant en klaar in de supermarkt kunt kopen natuurlijk, maar helemaal vers zelf maken. Ehm, helemaal is misschien wat too much. Het deeg kun je zelf maken, maar kant en klaar in de winkel halen is eerlijk gezegd wel makkelijker.

Café-Restaurant 1865

TIP! Heb je eigenlijk veel meer zin om nu weer eens lekker uit eten te gaan, dan heb ik ook een goede tip voor je. In de Lage Vuursche is het oudste, meest bekende restaurant met de grote kei, “Restaurant de Lage Vuursche” weer geopend. Uiteraard met inachtneming van alle corona-maatregelen. Erg leuk is hun knipoog naar de geboorte van het restaurant in 1865!
Café-restaurant 1865 is een hommage aan vijf generaties Van Oosterom. Dit toegankelijke restaurant bevindt zich nu in ‘De Stal’. Deze is omgetoverd tot een authentieke lunchlocatie. Wat supercreatief! Dan te bedenken dat in de jaren dat ons gezin op de Lage Vuursche woonde (in de vorige eeuw 🙂 ), ik het zelfs nog herinner als een echte stal. Met een echte stalknecht. Ook dat had zijn charme. Denk er wel aan te reserveren! Dat is nu eenmaal inherent aan deze coronatijd.  

Nu terug naar de Lasagne

Die kun je ook maken en invriezen hoor en dan lekker uit eten gaan 🙂
Eerst even de boodschappen:
Roomboter heb je in huis, 1 ui, 1 kleine winterwortel, 1 stengel selderij, knoflook, 1,5 ons pancetta, een pond gehakt (liefst rundergehakt en vooral niet het magere gehakt kiezen) kruiden als oregano, witte wijn, runderbouillon (kan je van een blokje maken) tomaten puree, koksroom en een 1 ei. Geraspte parmezaan, 150 gram mozzarella en 6 plakken lasagne en bechamelsaus.

Maak als eerste de vleessaus. Je fruit de groente met de knoflook en de in stukjes gesneden pancetta, hier komt het gehakt bij. Ik rul dat altijd apart in een koekenpan en doe het daarna bij de pan waar de groente in pruttelt. Nu naar smaak de oregano, een theelepeltje ongeveer. Hier giet je een glas witte wijn bij. Als al het vocht verdampt is, vervolg je met 3 dl runderbouillon en twee eetlepels tomatenpuree. Draai het vuur laag en laat dit zo’n twee uur sudderen. Als al het vocht verdampt is, roer je de kookroom erdoor. Tot slot, van het vuur af, het ei.

Nu kan het bijna de oven in. Zet deze op 180 °C. Vet een ovenschaal in en begin met vullen. Eerst een schep vleessaus, hier verkruimel je de mozzarella over. Dan een laagje lasagne bladeren met een flinke schep bechamelsaus en strooi daar parmezaan over heen. Herhaal deze stappen nog een keer en eindig met bechamelsaus en geraspte kaas. Veertig minuutjes in de oven en klaar is kees. Goudbruin en onwijs lekker.

Wijnvignet, in twee avonden! De basis van de wijnkennis. Welkom!

Spigallo van Fattoria il Muro

Wijn erbij? Chianti bijvoorbeeld. De Spigallo is een leuke begeleider voor deze vleessaus pasta. Deze wijn van Fattoria il Muro is niet alleen van sangiovese druiven gemaakt, maar er is een aanvulling van merlot van zo’n 20%. Het is een fruitige wijn met geuren als zwarte bes en kers.
Leuk weetje misschien: de ouders van de sangiovese druif zijn helemaal niet zo spannend als je zou verwachten voor de grondlegger van zoveel beroemde wijnen. De druif ciliegiollo ging aan de haal met de calabrese di Montenuovo. Met name de laatste heeft een zeker duister verleden, komend vanuit Campania.

Enfin boeiend. Eet smakelijk hoor, thuis of op de Lage Vuursche.