Chinese wijnen, wat weten we er van? / 2

Chinese wijnen, wat weten we er van? / 2

Chinese wijnen

Er is al zoveel wijn op de wereld en nu komen daar ook nog liters Chinese wijn bij. Natuurlijk, er is al Chinese wijn uit de Bordeaux  strikt genomen, er zijn genoeg Bordeaux chateaus in Chinese handen niet waar. Maar dat terzijde.

Maar welke druiven?

Chinese wijn, van Chinese druiven en natuurlijk vooral van international druiven. Immers, geen wijnland ter wereld waar men niet naast autochtone pracht ook de internationale grootmachten omarmt als cabernets, merlot, chardonnay, sauvignon en de pinots. China is hier niet anders in.

rode wijnZo’n slordige 11 miljoen hectoliters stroomt inmiddels door de persen in China. Dat is toch werkelijk niet mis. Er wordt witte wijn gemaakt, maar het laat zich raden dat het grootste gedeelte toch rood is. Is de blik dan immer nog op Bordeaux gericht? In ieder geval prijken de cabernets in menig wijngaard.

Op zoek naar autochtone druivenrassen van China, lijkt het mij dat die er wel zijn, maar dat ze voornamelijk als tafeldruiven gebruikt worden. De druivenrassen die niet internationaal bekend zijn, maar wel hier verbouwd worden, kom ik ook tegen in Georgië. Wel eens gehoord van rkatsitelli? Een druivenras dat al eeuwen voorkomt. Onder de naam Baiyu bekend geraakt in China. Chinese wijnmakers gebruiken het niet alleen voor droge wijn, maar ook voor distillatie. (Bron: WG)

 Een ander ras is de rose honey. Deze is wijd verspreid te vinden in de regio Yunnan, in het zuiden van China.

De ‘Internationalen

Toch, als ik naar de ons meer bekendere rassen op zoek ga, is het op eens een stuk gemakkelijker. In de 19de eeuw landen al diverse rassen op Chinese bodem. Zoals de cabernets, maar ook de carmenere die voor het gemak cabernet gernischet genoemd werd. Ook de petit verdot en de merlot doen dan hun entrée.

Anderen volgen. Witte druiven uit die eeuw zijn traminer en de sauvignon blanc, gevolgd in de volgende eeuw door veel andere ons wel bekende zoals bijvoorbeeld muscat, pinot, semillon, chardonnay.

Wijntoerisme

Ben je ook zo nieuwsgierig als ik om meer te zien van de Chinese wijncultuur? Om zelf tussen Chinese wijnstokken te staan? Daar ter plekke druif en wijn te proeven? Het kan makkelijk. Ogenschijnlijk laat men wijngaarden en wijntoerisme hand in hand de toekomst in gaan. Veel wijnhuizen bieden onderdak. Niet zo maar een bed, nee alles is groots. Online berichtte Le Pan bericht hier in het juli nummer over.

Niet alleen in de winery gastvrij, nee er is ook een cultuur ontstaan die we in Nederland zelden tegenkomen. De Australische BYOB wordt hier van harte verwelkomd, in ieder geval in een aantal prestigieuze restaurants onder andere in Beijing, Shanghai en Guangzhou gelegen.

Jancis Robinson

Enfin, niemand minder dan Jancis Robinson bezoekt China nog al eens. Enkele van haar bezoeken volgen hier onder. Kun je dan je lust niet bedwingen om ook Chinese wijnen te gaan proberen: Even naar London! Waar je bij Berry Bros & Rudd diverse wijnen – Chinese – kunt kopen. Ook prachtige IJswijn bovendien.

Changyu, Cabernet Gernischt Blend 2011 Ningxia by Jancis Robinson

Chinese wine – catching up fast by Jancis Robinson

Wordt vervolgd! Deel 1 over China is ook op het blog.