Chinese wijnen, wat weten we ervan /3

Chinese wijnen, wat weten we ervan /3

Grace Vineyard

Het is geen geheim meer dat China bezig is met een opmars in wijnbouw. Iedereen schrijft er over, bezoekt wijngaarden, proeft de wijnen. Websites van de grote wijnhuizen zijn zowel in het Chinees, als in het Engels te vinden. Een van de beste domeinen is Grace Vineyard. Het wijnhuis door Mr. CK Chan opgericht in 1997, start met hulp van Denis Boubals (1926 – 2007). Boubals was een in de oenologie afgestudeerde Fransman. Hij was onder andere hoogleraar wijnbouw aan de universiteit van Montpellier en deed baanbrekend onderzoek naar schimmels en ziektes in de wijnbouw, als meeldauw en phylloxera vastatrix.

Grace is een familie business. Het wijndomein bevindt zich in Taiyuan op het Taigu Plateau, Shanxi, 40 kilometer ten zuidwesten van Taigu County. Hier heerst een typisch landklimaat met vier seizoenen.  Judy Chan, de dochter van mr Chan staat als CEO aan het hoofd van het bedrijf. Alles is in huis om de beste wijn te kunnen maken. Het heeft 60 hectare “onder” de wijngaard. Waarvan kwalitatief grote wijnen gemaakt worden. Ook Jancis Robinson heeft haar voetstappen hier achter gelaten. Lees hier zelf wat haar mening is over China in de Wereldwijnatlas. China wijnland.

Zij gaan overigens niet alleen voor internationale druivenrassen als de typische Bordeauxrassen merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Want inmiddels lanceerde Grace Vineyards een nieuwe lijn, nieuwe kansen, andere druiven. “In 2006, we planted the three varieties. Marselan is a hybrid of Grenache and Cabernet Sauvignon,” Judy Chan deed haar wijnverhaal aan  LE PbloemenAN.

Andere twee grote spelers in de Chinese wijngaard zijn twee grote wijnhuizen onder buitenlands bewind.

Wijndomein in Ningxia Helan Mountain

Een andere grote naam is Dragon’s Hollow, met een naam die zo weggelopen kan zijn uit een van de ‘Harry Potter’ boeken. Hier maakt men wijnen als Chardonnay en Cabernet Sauvignon. Maar ook Bordeaux blends en Riesling. Er is absoluut een goed geoutilleerde Engelstalige website. De verkoop richt zich vooral op de US, in steden als New York en Las Vegas. Het bedrijf is in Amerikaanse handen.

Tot slot dan Dynasty Winery 

Dynasty is in 1980 ontstaan vanuit een joint-venture met Remy Martin. Het wijnhuis is gelegen in de omgeving van Tianjin. Dynastie is een toonaangevende  wijnmaker met een dominante aanwezigheid in de Volksrepubliek China wijnmark zelf. Ook dus hier een Chinees wijnbedrijf in buitenlandse handen.

Lees ook in de China serie

Chinese wijnen, wat weten we er van deel 1

Chinese wijnen, wat weten we er van deel 2

blogpost-de-wijncoach