Chinese wijnen, wat weten we er van? /1

Chinese wijnen, wat weten we er van? /1

China, voor wijnen voor de toekomst?

Of voor nu? ‘t Ja wie zal het zeggen. Wie drinkt er al Chinese wijnen? Theoretisch kan wijnbouw hier vlekkeloos. Kijk maar op de kaart. China ligt tussen de 20ste en 50ste graad NB. En is het niet zo dat wij weten dat wijnbouw optimaal is tussen de 30ste en 50ste noorder- of zuiderbreedte graad? Het is tijd om China te ontdekken!

Landschappelijk vind je in het westen het hooggebergte en in het oosten de Oost-Chinese zee die deel uitmaakt van de Grote Oceaan. Rond het noordelijke deel van de zee, de zogenaamde Gele Zee liggen meerdere wijngebieden in de provincies Jilin, Liaoning, Tianjin, Hebei en tot slot Shandong, het meest zuidelijk.

In het zuidwesten ligt Tibet (het autonome gebied binnen de volksrepubliek China). Wijnbouw onmogelijk, maar de Mount Everest is hier de uitdaging.

Rivieren
Vinden we in Frankrijk de Loire al een heel ding! Met zijn 1000 km lengte en zijn bijzondere oorsprong in het Centraal Massief, dan lacht de Chinees hierom zachtjes in zijn gele vuistje. De Yangzi Jiang, waar langs de noordzijde de meeste wijngebieden liggen, is namelijk zo’n slordige 5200 km lang. Na de Amazone en de Nijl de derde in lengte op onze wereld.

De provincie Xinjiang in het noordwesten ligt hemelsbreed met zijn meest noordelijke gebieden op gelijke hoogte met het midden van Frankrijk. Het meest noordoostelijke gedeelte Shandong ligt, zo schat ik op gelijke hoogte met het meest noordelijke deel van Marokko. De streek ligt ook ongeveer op dezelfde breedtegraad als Californië. (39ste).

Sneeuwstorm en bittere koude

In Shandong heerst een warm klimaat met een koele bries vanaf de Grote Oceaan.

Maar dat het aan deze kant van China ook verschrikkelijk koud kan worden bewijst dit bericht van BBCnews (04-02-2008) wel: China weather crisis to continue
“Snow storms that have stranded millions of Chinese travellers are a “severe disaster” that will continue for several days, top leaders have warned. Relief work was continuing to be a tough task, the Politburo said after a second emergency meeting on Sunday. Troops are working to clear blocked roads and rail lines, allowing some stranded passengers to travel. But more snow is expected and heavy fog has also hit central provinces, adding to transport woes. On Monday, visibility was less than 100 metres (109 yards) in areas including Hunan and Hubei provinces, two of the areas worst hit by the snow, Xinhua news agency said.”

Wijngaarden in China

Maar ja,  terug naar  de wijnbouw. Wat weerhoudt ons er van om Chinese wijnen te drinken?  Want dat ze bestaan, tja, met ruim 560.000 ha aan wijngaarden – meer dan Californië dus – moet er toch een gedeelte van de opbrengst voor wijn gebruikt worden!

aziatische wijngaardHoewel de BBC  onlangs kopte met  “China overtakes France in vineyards” schijnt dat toch niet te kloppen. Veel wijngaarden produceren nog geen wijnen en veel druivenvelden worden gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld brandy. In de wijnprovincies wordt veel bulk wijn gemaakt maar soms evenwel gaat een Chinees toch aan de haal met het harde goud! Zoals een wijnhuis uit Ningxia dat een internationale gouden medaille voor zijn Bordeaux blend in de wacht sleepte.

Het is wel te hopen dat de trend doorzettende China ooit als grootste wijnland ter wereld zijn kinderen aan de afspraak NIX laat houden. Immers, als het aan de Chinese grootouders ligt, zijn het straks so wie so allemaal tonnetjes!
“As a result, Chinese children who are mainly cared for by their grandparents are more than twice as likely to be overweight or obese, compared with those who are mainly looked after by their parents or other adults. Children who are mainly cared for by a grandparent also consume unhealthy snacks and drinks more frequently.” Obese, ook groot Chinese probleem.

Interesse in ‘meer’ Chinees? Lees dan morgen verder over wijnhuizen, wijndruiven en wijntoerisme.

 https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/