Chocolade event

Chocolade event

Chocolade

Chocolade en wijn, het kan! We laten het zien in het nieuwe jaar, in januari 2017.  Niet omdat het makkelijk is, maar wel omdat het leuk is, variatie inspireert!

Het zal je verslaving maar zijn! Vroeger met Sint Nicolaas, de chocoladeletter van Droste die bij de pakjes voor je klaar lag, ik kon er uren naar kijken. Helemaal alleen voor mij. Dat wist ik zeker, want we kregen allemaal een eigen letter. Het moest wel Droste zijn, want dat was in die tijd werkelijk de lekkerste. Alle pukkeltjes, vetrolletjes ten spijt, chocolade is voor vele mensen een bron van genot! In sommige gevallen kun je het zelfs een verslaving noemen. Wij zijn geboren met een chocoladegen 🙂

Je kunt ook zoveel met de cacao als grondstof doen. Je hebt de gewone chocoladerepen natuurlijk, dat ten eerste. Ga je daarvoor kies dan nooit die hele goedkope, want dan mis je zoveel echte smaak! Je hebt de bonbons, gevuld met likeur, met fondant, met marsepein, met … . Er is de chocoladepasta uit Piemonte, met hazelnoten, chocolade met zeezout, mousses en chocoladevla. Brownies, muffins, cupcakes en chocoladeparfait en – bavarois. Kortom een zee van chocolademogelijkheden. Vlokken en hagelslag.

Onwetendheid

Je kunt nog meer met chocolade doen. Gek is dat je een hele prijzige wijn pas zult kopen als je weet waar hij vandaan komt, door wie hij gemaakt is, welk jaar de druiven geboren zijn, maar bij chocolade zie je dat niet zo terug. Er is geen chocoladebrevet of vignet te halen in Nederland. Geen chocolade-academie te vinden. Aan de andere kant is een cadeau van chocolade vaak pure luxe die al bij de verpakking begint! Gesoigneerde doosjes, glanzend papier, hartvormige boxjes. Creatief en met uiterste zorg verpakt.
Tegenwoordig vinden we wel meer betere chocolade in de schijnwerpers. Droste is een achterhaald begrip, Toblerone is uit. Merci heeft in commerciële waarde langzamerhand ook ingeboet. Merken als Tony’s Chocolonely doen het goed, maar de echte top komt bijvoorbeeld uit Zwitserland, waar merken als Lindt & Sprungli al jaren lang aan de top staan. Uit België zoals waar Godiva vandaan komt. Godiva waar alles begint in 1926 in Brussel, wanneer Pierre Draps Senior zijn eerste praliné chocolade in zijn kleine atelier bij hem thuis in Brussel produceert. Nu in meer dan 80 landen verkrijgbaar.

chocoladeMatch made in heaven

Choco is voedzaam, dat kun je wel zeggen. Een caloriebom soms. Hoe hoger het cacaogehalte echter, hoe lager het aantal calorieën. Hoogwaardige chocolade heeft minder vetten, minder suiker en meer cacao dan melkchocolade. Het is prachtige materiaal om in de keuken mee te werken, het is exclusief en prijzig en bovenal, hoewel sommigen daar nog altijd anders over denken, chocolade past bij wijn! Maar een eerste vereiste bij een ‘huwelijk’ van chocolade en wijn is dat zowel de wijn als de chocolade van topkwaliteit zijn. Werken met chocolade en wijn werkt vooral als je vullingen en likeuren achterwege laat. Hoe hoger het cacaopercentage van melkchocolade, hoe beter deze zal matchen met wat zoetere wijnen.  Pure chocolade met hoge cacaopercentages doen het heel goed met krachtige rode wijnen.

In Studio Smaak van Wijn gaan we hier mee experimenteren op 24 maart en op 29 september. Wil je er bij zijn? Je kunt je opgeven via het aanmeldformulier!

Bewaren