Column: Proeverij als meer van ‘t zelfde

Column: Proeverij als meer van ‘t zelfde

Door: John Bindels

Het is najaar, feestdagen gloren en dus is het proefseizoen weer open. Wat dat betekent, weet iedereen die zich ergert aan de ongecoördineerde data-keuzen voor die wijn-‘degustaties’. Het komt voor dat er wel vier op één en dezelfde dag zijn. Ooit heeft het Wijn Informatie Centrum eens geprobeerd daar enige ordening in aan te brengen. Maar daar werden ze na enige tijd horendol van dat onuitroeibare gedram rondom die eeuwige maandag. Dat is de enige dag dat horekaffers hun voorschoot in de kast laten hangen en zelf op stap gaan. Kennelijk verwachten de organisatoren dat zo’n maandag de ideale proefdag is. Maar dat betwijfel ik al jaren als ik om mij heen het gemor beluister van al die lieden die nog met een halve kater van het weekeind zitten. Er komen, behalve de vaste ‘relaties’, vaak sommeliers, dat wèl. Maar als die alleen maar mogen verkopen wat de baas aan marge interessant vindt, heb je daar als aanbieder niet veel van te verwachten. Evenmin trouwens van die binnenlopers die meer drinken dan proeven en anderen vaak luidkeels in de weg staan.

Hetzelfde
Wat is nou eigenlijk de bedoeling van die proeverijen? Meer omzet en/of meer naambekendheid. Ligt eraan op welke ‘doelgroepen’ ze zich richten. Om te  beginnen moet je ze dan schiften. Je hebt importeurs die ‘trouvailles’ en nieuwe jaargangen willen laten proeven. Maar er zijn ook wijnlanden en -streken die willen laten weten hoe genietbaar ze kunnen concurreren met de rest van de wijnwereld, de prijs dan even niet meegerekend. Jarenlang heb ik op dat soort ‘events’ mogen proeven. En nog nooit is er ook maar iets essentieels aan de presentatie veranderd. Je loopt langs de proeftafels, kijkt of er geen file voor staat, maakt een keus uit het aanbod, als de aanbieder dat ten minste toelaat, en trekt je conclusies.

Wat wèl is veranderd, is de wijze van informatie. Vraag je nadere gegevens over een wijn, dan verwijzen wijnboeren en importeurs meestal naar de ‘digitale snelweg’. En daar staat de jaargang die jou interesseert dan nèt niet omschreven. Of ze beloven je ‘vandaag nog’ te mailen, zonder dat het ooit gebeurt.

Dissonant
Er bestaat ook een luxueuzer soort proeverijen. Dan word je exclusief uitgenodigd voor een speciale lunch of bijzonder diner. Daar worden dan de uit te schenken wijnen, inclusief die net op tijd gekomen regenbui eind september, zo indringend besproken dat je je afvraagt: wat doe ik hier eigenlijk. Ik heb aan dergelijke dissen wijnweters  meegemaakt die van geen ophouden wisten en met zoveel oninteressante details kwamen dat mijn honger halverwege de marathon-séance over was. En dan zwijg ik maar over al die lieden die hun tablet en aaifoon als bestek gebruiken en zo een ‘dis-sonant’ aan tafel zijn.

Tijdverlies
Hebben die traditionele proeverijen nog wel zin? Naar mijn idee zouden ze heel wat aantrekkelijker kunnen worden opgezet. Niet bij elke tafel weer diezelfde procedure met een minimum aan informatie, waardoor alleen maar tijdverlies ontstaat. Of een andere indeling. Op smaakeigenschappen, op land, streek, druivenras, type, keuzemogelijkheden die wijnkaarten al wèl geruime tijd bieden. Gaan we door met wat we altijd al hebben gedaan, dan voorzie ik een afnemende interesse van de serieuze(re) media, die noodgedwongen al selectiever zijn geworden. Die proeverijen bieden meestal meer van hetzelfde. Wat voor interessants blijft er dan nog over te melden?

Vier proeverijen op die ene maandag?

Dan in ieder geval naar de minst oubollige. En dat houdt helaas steeds vaker in dat niemand er meer over schrijft.

=============================================================================

john bindels columnJohn Bindels, wijnjournalist: Hoofdredacteur Wijnwijs.eu Ulicoten, journalist en landelijk bekend wijncolumnist. Hij publiceerde eerder honderden columns in de rubriek WIJNWIJS op de website Lekker Wijntje, die is overgegaan naar Bythegrape. Hij is ook de auteur van het boek ‘ Wijn met prik’. En werd in 2010 winnaar van de Oeuvreprijs Award wijnjournalistiek voor spraakmakende columns in een speciale stijl.