Corsica, wijneiland uit de Middellandse zee

Corsica, wijneiland uit de Middellandse zee

IMG_1244Oinotria, land van wijnstokken, dat zeiden de Grieken al over Italië. Ook deze eilandbewoner, de hoofdrolspeler van druivenraadsel no 2 komt hier vandaan. Was het nu werkelijk zo lastig? Misschien wel ja.

Vorig jaar kwam ik wijn van deze druif voor het eerst tegen. In de Languedoc, waar wij lunchten bij Olivier en Fabienne in hun lommerrijke tuin gelegen aan het Canal du Midi in Capestang.

IMG_1219De wijnen die zij maken vallen deels onder de appellatie van Saint Chinian, waarde druiven op leisteenbodem staan. “Een handvol druiven” zo heet de wijn die ik proef! Een fruitige, bloemige wijn, elegant en rond en zacht van smaak. De zuurgraad die wel aanwezig is verraadt zijn Italiaanse afkomst. Hij heeft wel wat weg van Toscaans rood 🙂

De wijnmaker Olivier heeft wijngaarden op enige afstand van zijn idyllische kanaalwoning. In de nabije omgeving van het huis liggen de wijngaarden voor de Pays d’OC IGP.  Hier verbouwt hij wat bijzondere druivenrassen, ook om een beetje te experimenteren. Cinsault, petit verdot, braquet, rousanne, grenache blanc, vermentino, chenin en ga zo door.

En de druif NIELLUCCIO! het antwoord op het druivenraadsel van deze week.

Deze rasechte Italiaan die verkast is naar onder andere dus de Languedoc, maar vooral te vinden op dat Franse eiland Corsica in de Middellandse zee. In Italië komt hij voor als Sangiovese.
Nielluccio geeft een kruidige, volle wijn. Het is op Corsica het druivenras met de meeste tannines. Rood prima, rosé ook heel fijn.

Jammer dat het niet geraden is, maar kom op, er staat al weer een nieuw raadsel klaar! Succes! We starten weer met € 45,= op de cheque!

IMG_2623