Côte de Boeuf

Côte de Boeuf

Ook in een zomerse regen kan de barbecue best aan. Op de veranda, of een grote parasol erboven. Dat moet lukken toch. Misschien een vestje aan. Maar ach, alles went. Goed, je bent dus bij de slager en daar heb je net zo’n prachtig stuk vlees weten te scoren. Côte de Boeuf. Zacht en smaakvol vlees. Hoe je dat klaar moet maken, wel er zijn talloze manieren te bedenken, maar de barbecue is leuk, gezellig en makkelijk. Maar nu, wat gaan we hier bij drinken?

nee, niet echt vegetarisch

Bij dit zachte, sappige rode vlees zijn heel veel mogelijkheden. Oh ja, knal het niet zo maar op de BBQ! Dan gaat het zeker mis, van buiten zwart verbrand, van binnen nog lang niet te eten. Neem de tijd voor de voorbereiding! Dit recept is daar ook heel geschikt voor. In de Green Egg!

Maar nu de wijnen!

Denk eens even met me mee. Wat is het mondgevoel als je mes straks door het boterzachte vlees glijdt en een hap klaarmaakt. De buitenkant, zal strak zijn, maar binnenin is het vlees zacht en sappig. Het smaakgehalte, de hoeveelheid smaak, is hoog en de geur die het gegrilde vlees afgeeft is rijp. Een elegante, verfijnde smaakstijl mag je wel zeggen. Fruitige Cru Beaujolais? Mwah, doe maar niet. Heerlijke wijn, maar niet bij dit vleesgerecht. Van de barbecue komt vaak vlees met een wat stuggere structuur en een strak mondgevoel, maar dat is nu juist bij deze côte de boeuf niet het geval. Ga op zoek naar rijpe rode wijnen. Met veel smaak, maar niet een uitgesproken strak mondgevoel. Nu wil je voorbeelden natuurlijk.

Bijvoorbeeld

Chateauneuf

Ik denk meteen aan Fabers houtgerijpte Spätburgunder van de Ihringer Winklerberg. Of als we toch zo in de bergen zijn, laat eens kijken wat Zwitserland heeft. De Syrah uit het Wallis gebied, een grandioze wijn, soepel en sappig. Ook Van Loveren heeft een passende Shiraz overigens. Uit de Christina lijn. Wat te denken van de wijnen uit de het zuidelijke Rhône gebied! Deze kunnen heel mooi matchen. Pak hem beet, Chateauneuf-du-pape dan maar 🙂
Kan Bordeaux niet, hoor ik je voorzichtig denken! Zeker wel. Maar kies dan voor een rijpe versie. Dus niet te jong. Rijpe Merlot wijnen zijn ook een prima keuze. Van de rechteroever in de Bordeauxstreek, maar ook uit Alto Adige, waar Elena Walch en Alois Ladeger te vinden zijn, in dat spectaculaire gebied in het noordoosten van Italië. Tjonge, jonge, zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Er is zoveel dat goed past.! Let op het mondgevoel. De wijn moet vooral niet te strak en ook niet te fris zijn. Dan komt het zeker goed. Wij gaan eens kijken hoe de Zwitserse Syrah zich staande zal houden! Eet smakelijk! Meer leren over wijn en het combineren met gerechten? Welkom op de cursus!

wijnschool Soest