Proefkunst! Wijnschakelprogramma niveau 02
Wijncursussen, Wijnschool

Proefkunst! Wijnschakelprogramma niveau 02

ProefkunstWijnschakelcursus niveau 02-01 (vol)
Wijnschakelcursus niveau 02-02 start, datum nog niet bekend

Proefkunst!

Jazeker, proeven is een kunst. Proefkunst! Het is geen sinecure een wijn op kwaliteit te beoordelen, omdat je snel geneigd bent, je smaak voorop te laten staan. Maar je kunt proeven leren. Net zoals je hebt leren lezen. Nee, dus niet in een paar lesjes, niet zo los er bij. Nee, goed leren proeven gaat je tijd en inspanning kosten! Maar het is een fijne sport om te beoefenen, en gaaf om onder de knie te krijgen. Het is het vervolg op Schakel 01.  Heb je het eerste niveau niet gedaan, maar je beschikt wel over wijnkennis op minimaal Wijnbrevet niveau. Neem dan even contact met mij op om te zien of het voor jou ook een zinvolle verdieping kan zijn.

ProefkunstAnalytisch Proeven

Analytisch proeven is een technisch onderdeel van het wijnproeven door wijnmakers. Het doel hiervan is het ontwerp van de nieuw te maken wijn al proevend te schetsen, bij te schaven en op inhoud te analyseren. Deze vorm van proeven wordt tijdens het wijnmaken beoefend. Ook vormfouten kunnen hierbij getraceerd worden.

Een stap te ver dus eigenlijk voor de ‘gewone’ wijnminnende proever. Maar ook wij gaan bij dit niveau Proefkunst de diepte in! Lekker en niet lekker zijn de termen die we nou even niet uit de kast halen. Aspecten als klimaat, hout of geen hout, locatie van de wijngaard, vinificatiemethodes, wat hebben deze voor invloed op de te proeven wijnen? De thema’s van Schakel 01 zullen hier bij gevolgd worden. Zo brengt les 1 ons bijvoorbeeld bij wijnmakers die bekend staan om klasse Riesling en klasse Pinot Noir.

De thematiek van Schakel niveau 02 bestaat uit

  1. Bespreken van de belangrijke, invloedrijke wijnmakers.
  2. Proeven hoge kwaliteitswijnen in de prijsklasse van ± € 20,00 tot € 50,00. = blind!
  3. Vergelijkend proeven: twee wijnen naast elkaar.
  4. Het bestuderen van de invloed van de vinificatie.
  5. Het maken van een top proefnotitie met een eindoordeel op de schaal van 20

Het Schakeljaar niveau 02 duurt 10 maanden verspreid over een kalenderjaar van september tot en met juni. De lesdagen zijn op dinsdag. Van 20.00 tot 22.30 uur.
Start : dinsdag 10 september 2019

Prijs: € 599,00 incl btw

NB: Wijnen op niveau maken het prijsniveau noodzakelijk.

Cursusdata Wijnschakelprogramma niveau -02
dinsdag 10 september, 08 oktober, 12 november, 10 december 2019
dinsdag 14  januari, 11 februari, 10 maart, 14 april, 12 mei, 09 juni 2020