Croatina, wel eens van gehoord?

Croatina, wel eens van gehoord?

We komen nogal eens in Italië. Eerlijk gezegd houden we beiden van dit land, niet zo’n klein beetje ook. Afgelopen herfst toerden we door Piemonte en logeerden bij de lieve familie Stra in Novello.  Zij is een gastvrouw pur sang. Hij is een fantastische wijnboer, die samen met zijn zoon en medewerkers heel wat hectare nebbiolo bewerken.

Novello

Nebbiolo is geenszins de enige druif van importantie in deze majestueuze wijnstreek. In het vakblad Perswijn verscheen er afgelopen maand een mooi artikel over deze druif en dat hij het echt niet alleen goed doet in de DOCG Barolo of Barbaresco. Overigens beide dorpjes ook absoluut bezoekenswaardig met een heerlijke eigen charme!

Vandaag bespreken we de croatina, een druif die waarschijnlijk al in de middeleeuwen groeide, maar pas in documenten uit 1875 onder andere uit de provincie Novara, vermeld werd met beschrijving en details. In het gebied rond Piacenza Emilia-Romagna verspreidde de teelt van de Croatina-druif zich in de jaren dertig rap. Dit alles na de Phylloxera plaag en dus met gebruik van de Amerikaanse onderstok.

Het is een Italiaans druivenras. Een ras met heel veel synoniemen zoals bijvoorbeeld (verwarrend) bonarda, bonarda di gattinara, bonarda di rovescala, bonarda grossa, bonarda pignola, crevatizza rossa, croata, croatina comune, croato,  neretto, uga del zio, uva delle zia en uva vermiglia om maar even wat te spuien 🙂

De druif bonarda piemontese, hrvatica uit Kroatië. nebbiolo of uva rara kunnen nog weleens benoemd worden als de croatina, maar dit is niet correct.  

Krachtig baant de stok zich een weg door de wijngaard. Goede snoeitechniek is wel op zijn plaats. Als de druif eenmaal gaat groeien, hij ontbot wat laat, dan zit hij in het begin van oktober in zijn laatste rijpingsfase, klaar om geplukt te worden.

De druiven hebben veel pigment, de zuren zijn niet hoog. Een wat kruidige smaak met veel donker fruit zoals amarenen en zwarte bessen. Zijn maatje vindt hij bij de barberadruiven! Samen vormen ze een goede match. Een goede Croatina kun je rustig even bewaren, maar houdt zijn leeftijd wel in de gaten! Het is zeker geen oplegwijn! Qua stijl lijkt de wijn wel wat op de Dolcetto.

De druif wordt in meerdere DOC gebieden van Noord-Italië gebruikt zoals bijvoorbeeld Colli Piacentini en Colli di Parma (Emilia Romagna), Cisterna d’Asti; Colline Novaresi en Colli Tortonesi (Piemonte) en Oltrepò Pavese (Lombardije).

Er staat zo’n 5700 ha in Italië, maar ook Argentinië heeft een klein gebiedje met croatina (±16ha).
Nieuwsgierig? Kom maar eens langs. De grote wielerronde Giro d’Italia mag dan uitgesteld zijn, de Wijn Giro van SmaakvanWijn, die gaat zeker door. Mits heel Nederland niet op slot gaat.

 

wijnschool soest