Culinair genot bij La Provence

la provene 1la provence 2la provence 3“Om 12.00 uur rijdt ‘BOB’ voor en een kleine drie kwartier later maakt de redactie  van Smaakvanwijn.com haar opwachting in het uitgekozen restaurant aan de Hoofdstraat in Driebergen-Rijssenburg: “La Provence”! “Al 35 jaar een familiebedrijf en nu sinds 1997 gerund door André en zijn partner Tanja. 1 Michelin*!

Natuurlijk wekt dit bepaalde verwachtingen! Laten we eerlijk wezen, het is anders of je brast in een bistro of luncht met een ster!

la provence 4la provence 5

Uitstraling van buiten, daar kunnen we kort over zijn, daar moeten ze het hier niet direct van hebben. Lastig parkeren ook!  Als later ter sprake komt dat het pand 35 jaar geleden een gewoon cafetaria was, dan is er alleen maar respect! Strakke vormgeving, een zee van een open keuken, achteraf, maar daardoor een oase.

Respect voor een team dat: “gedreven door een culinair verlangen naar originaliteit, creativiteit en vakmanschap met gewone regionale producten zulke meesterlijke gerechten kan toveren! Werkelijk aandoenlijk mooi.

Lunchredactie eet en geniet. Laten we er geen duizend woorden aan besteden, bedenken ze op de terugweg, gewoon, geef de lezer wat ze wil. De foto’s, de sfeer, de gerechten!

vinoWant het lijdt geen twijfel: dit is top.
Ondanks dat ze aan een tafel onder de ‘rook’ van de keuken zitten, of beter gezegd, een top-tafel hebben met uitzicht op het hele theatre, stuurboord de keuken en aan bakboord de zaak, hebben ze van beide totaal geen hinder of last. Integendeel! Het schept sfeer. De keuken is mooi, ruim, overzichtelijk en de brigade is hard aan het werk! Gepassioneerd, maar met innerlijke rust. De personificatie van een bijzondere en leuke chef. De zaak zit vol, met ‘tweetjes’ en ‘viertjes’ maar nergens zit men in elkaars vaarwater!
Gelukkig hebben ze Wilfred Rooth voor de wijnkaart, want hoewel deze vol mooie wijnen staat, kun je daar alleen maar blij van worden als je of veel verstand hebt van wijn of als je Wilfred aan je tafel kunt zetten. Een onmogelijkheid, want de tent zit vol.

Keuze bij de amuse is tussen winzersekt en champagne. Aber IMG_8829natürlich, graag mooie droge, frisse en ietsjes fruitige Sekt!
De parade die voorbij trekt is dan als volgt:

Mondvermaakjes  van vis en garnaaltjes:
Hoorntje met makreel en spiering

Gezouten vis en kerrie

Kroepoek, soja, citroen, Hollandse garnaaltjes

Een Amuse:
Pandarijst, kaviaar, lycheewijn, wasabi

Voorgerecht:

HandgIMG_8819edoken Schotse coquilles, bloemkool, ravioli met Epoisse en cacao, hazelnootmayonaise

Rolf Binder ‘Helios’ Semillon uit Barossa  – Australië

Tussengerecht:

IMG_8822Golden egg met truffelrisotto & vers geschaafde wintertruffel

D’Astruc chardonnay uit de Languedoc  – Zuid Frankrijk

Hoofdgerecht:
Hollandse tamme eend van de BBQ, knolletjes, Luikse stroop, jus met steranijs (uitgeschonken door één van de koks)

Poggiotondo Chianti “Cerra del Masso”, Toscane, Italië

Fromage of Dessert:

Selectie van kazen van Bourgondisch lifestyle

Insola della Pantellaria Muscat liqueroso, Pantellaria, Italië

IMG_8844Citrus in al zijn soorten en structuren
Tschida ‘Angerhof’ auslese, Burgenland – Oostenrijk

 

Stuk voor stuk zijn de gerechten schilderachtig, maar heel precies opgemaakt. Bijna te mooi om op te eten. Hier en daar overheerst er wel eens iets, zoals de bloemkool in het voorgerecht. Maar ach, kniesoren!
De d’Astruc is mooi, maar nog liever hadden we de Semillon doorgeschonken bij het ei van Fabergé.

De pittige kazen doen het voortreffelijk met de Pantellaria, de Tschida Auslese ‘doet’ het  zalig met het citrus!

Wat waar is mag gezegd worden, eten bij La Provence in Driebergen is echt een feestje!