Daar waar het zilveren water stroomt

IMG_9183Douro
Het is wel een ware Portugalweek aan het worden deze week! Het lijkt wel of iedereen in de port zit, iets met port wil, mij port wil laten proeven, met me naar Lissabon wil of er net geweest is. Dourowijn op de plank heeft staan ….

Want daar begon het mee:

in de winkel van Gommers, waar ik zo gecharmeerd raakte van de Niepoort ‘Omfietswijn’ – voor de kroning van een koning – dat ik er maar meteen één mee naar huis nam. Deze editie van “gestolen fiets” is ter ere van prins Willem-Alexander. In het eng steile gebied in de Douro streek – een van de meest spectaculaire gebieden ter wereld – plant men al wijnstokken sinds de verre oudheid. Omdat de hellingen zo steil zijn, staan de stokken op terrassen aangeplant. Het gebruik van machines is vrijwel onmogelijk. De druiven die hier verbouwd worden noemt men in de volksmond de “Tinto’s en de Touriga’s”. Typische streekgebonden rassen zoals de tinta barroca, – francesca, -roriz en – amarela en de touriga nacional. Ze zijn de grondstof voor de vlammende donkergekleurde ports en voor hun taankleurige ‘tawny’ broeders. Maar van deze druiven kun je ook ‘gewone’ wijn maken. Wist u dat? Dirk van der Niepoort houdt zich hier graag mee bezig. Deze wijnen vergisten op roestvrij staal waarna ze vervolgens op eikenhouten barriques mogen rijpen. Het resultaat is zoet rijp fruit met veel kersen. Een wijn voor een stevig stuk vlees! Laat je eens verleiden tot het maken van een entrecote met portsaus bijvoorbeeld? Drink er dan deze wijn bij!

Naar dIMG_9210e Salentein

Daarna kwam de zondag met de groots opgezette overzichtsproeverij van Verbunt Wijnkopers,  waar we een heldere portuitleg en het heerlijke spannende sipje  Graham’s Vintage Port 2011. Het leek wel een jongensboek zoals we hierin meegesleept werden. Voor de liefhebbers staat er op Smaak van Wijn een prachtige film over dit huis! (Categorie filmpjes)

IMG_9208

Graham’s Port

Chill it the way you like!

Er is al Rosé port van Croft onder andere, om meer uiting te geven aan het portbegrip, en nu het nieuwste van OTIMA! “Mix een 10 jaar oude tawny port OTIMA 10 tot een Perfect Serve!

Iedereen heeft zo zijn eigen favoriete serveertemperatuur, want zoveel mensen, zoveel smaken. Met Otima kun je veel kanten op! Als OTIMA 10 op kamertemperatuur geserveerd wordt, komen vooral smaken als karamel en sinaasappelschil naar boven. Koel je OTIMA tot 10 °C, dan is het eerder zijn elegante en bloemige stijl die opvalt. Een prima temperatuur voor wie deze port bij het dessert schenkt. Zet je OTIMA 10 in een ijskoeler of de koelkast (4-5 °C), dan is hij helemaal in balans en proef je de zoete en kruidige aroma’s.

De Perfect Serve: Een lekker fris zomerdrankje voor wie port echt eens op een totaal andere manier wil drinken: de Perfect Serve.

– glas (het liefst een witte wijnglas, minimaal 30-35 cl)OTIMA Perfect Serve

– een grote grapefruit

– 2 frambozen

– cocktailstamper

– ijsblokjes

– OTIMA 10

Vul de helft van het glas met ijsblokjes -Snijd in de lengte van de partjes een stuk uit de grapefruit-Knijp dit stuk boven het glas uit en doe het er daarna in z’n geheel in-Voeg frambozen toe-Schenk OTIMA 10 erbij en roer even door het glas-
Weer een avontuur uit de Douro!

De OTIMA 10 is verkrijgbaar in het portschap bij Gall & Gall en Albert Heijn.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=9de38Z23Tf0]