DAC nummer 15 in Oostenrijk

DAC nummer 15 in Oostenrijk

Wachau DAC

Het zat er allang aan te komen. Maar nu is het officieel. De Wachau is het nieuwste DAC-wijngebied geworden. En nu zijn er vijftien van deze geregistreerde wijngebieden.  D A C staat voor Districtus Austriae Controllatus. Of te wel ‘wettelijke oorsprongsbenaming’, de BOB dus, voor kwaliteitswijnen die typisch zijn voor dit gebied. De druiven mogen ook alleen uit de DAC regio komen, dit zijn voorgeschreven rassen die bij het wijngebied horen.

De Wachau heeft een wijnpiramide opgebouwd in drie niveaus. Er is de regionale wijn, de lokale wijn en de wijn van een vastomschreven wijngaard. De aanduidingen die al sinds de 80er jaren bestonden: steinfeder, federspiel en smaragd blijven bestaan. Een bijzonderheid in dit steile gebied, als je er al eens geweest bent, weet je wat ik bedoel, is de verplichting om voor welke classificatie dan ook de druiven met de hand te oogsten.

Uiteraard moet de wijn ook in de Wachau gevinificeerd worden en gebotteld, met een uitzondering onder voorwaarden voor de aangrenzende wijngebieden  Kremstal en Traisental.

© ÖWM / Robert Herbst Credit: Austrian Wine Marketing Board

De druiven die gebruikt mogen worden voor de DAC erkenning verschillen per niveau. Voor de regionale aanduiding zijn dat maar liefst 17 verschillende witte en blauwe rassen, de grüner veltliner, riesling, pinot blanc, pinot gris, chardonnay, neuburger, muskateller, sauvignon blanc, traminer, frühroter veltliner, müller-thurgau, muskat ottonel, roter veltliner, gemischter satz, pinot noir, st. Laurent en zweigelt.

De ‘Ortswein’ mag het doen met grüner veltlinr, riesling, pinot blanc, pinot gris, chardonnay, neuburger, muskateller, sauvignon blanc en traminer.

De ‘Riedenwein’ heeft keuze uit twee: grüner veltliner en riesling.
Dan geldt nog  de aanwijzing dat houtgebruik niet of nauwelijks moet voorkomen en de Riedenwein mag niet gechaptaliseerd worden. Voor deze laatste zijn 157 gebieden vastgelegd.

Ik kan niet wachten tot we er weer heen mogen! Wijnreisje! Heerlijk.