Dão in Portugal

Dão in Portugal

Nieuw in ons assortiment:

Wat weet u van Portugese wijnen? Net zoveel als veel anderen? Dan waarschijnlijk heel weinig. Dat is echt jammer! Portugal is als Griekenland, Hongarije en Kroatië een fantastisch wijnland echter slechts mager gepresenteerd in het Nederlandse wijnschap. Natuurlijk kennen we allemaal de bijzondere wijnstijl Port wel. Of hebben er in ieder geval eens van gehoord, misschien zelfs weleens Oporto en Vila Nova de Gaia een onvergetelijk bezoek gebracht!

Wie onze wijnschool kent, weet dat we gek zijn van ‘net even anders’ dan de rest. We hebben een zwak voor Nederlandse wijnen, (die komen volgende maand ook zeker weer in het schap), voor de Duitse, Italiaanse en Zuid-Afrikaanse wijnwereld maar ook het Iberisch Schiereiland doet ons glimlachen en maakt ons blij!

wijnschool Soest

Bobal, mencia, albariño en godello, Spaanse wijndruiven die de grondstof voor fijne wijnen zijn! Autochtone druivenrassen, ja en dat zien we ook in Portugal! Onze jongste aanwinst is het huis Lagar de Darei! Het wordt gerund door Carlos Ruivo, een van de zonen van Machado Ruivo die het huis aan de oevers van de Dão in 1997 opkocht. Zijn dochter, Inēs Ruivo is verantwoordelijk voor de hospitality!

Waar men in de vorige eeuw startte met één hectare aan wijnstokken, daar vind je nu een prachtig wijnhuis in een heerlijk wijngebied: Dão. Vernoemt naar de rivier die door de streek heen stroomt. Ruig en grimmig. Omringd door een decor van hoge bergen, waar de terrasvormige wijngaarden zich koesteren in warme zonnestralen. De wijngaarden liggen best hoog. Sommige zelfs op 800 meter hoogte!

Druiven die je kunt tegen komen zijn onder andere de encruzado, bical, cerceal, malvasia, verdelho voor witte wijn. De touriga nacional, tinto roriz, jaen en alfrocheiro bijvoorbeeld voor rode wijnen. Kruidige, krachtige rode wijnen! De witte wijnen zijn fris, in een ronde smaakstijl. De wijngaarden, zes hectare groot liggen als eilandjes langs de rivier. Helemaal biologisch bewerkt. Lekker anders, vooral super smakelijk!

En? Hebben we je nieuwsgierig gemaakt?