De Ahrsteig: starten in Walporzheim

De Ahrsteig: starten in Walporzheim
Ahr

Als alles meezit, dan zullen we toch in juli wel in de Ahr wandelen. Het laatste stuk van de Ahrsteig dat we konden doen, inmiddels anderhalf jaar geleden was van Sinzig tot Bad Neuenahr. De volgende etappe die we pakken is van Walporzheim tot aan Bad Neuenahr. Voor de overnachting kiezen we dit keer voor Romantik Hotel Sanct Peter. Gästehaus Teufenbach is ook een aanrader, dit vind je in het hart van het Ahrdal. Je moet het wel weten te vinden, want het ligt redelijk verscholen in het bos. Als je geluk hebt, zie je ’s morgens vroeg de reeën in de tuin rondstappen.

Ahrweiler

Als je hier nog nooit geweest bent,  is het echt de moeite waard om de historische binnenstad van de rode wijnmetropool Ahrweiler te bezoeken. Een Altstad waar je in rond kunt dwalen. Genieten van het oude centrum. Start lekker met goed stuk taart en een kop koffie voordat je de Ahrsteig vervolgt. Vanaf het wandelgebied in Walporzheim gaat het door schaduwrijke alluviale bossen en over kleine houten bruggetjes. Achter het klooster Calvarienberg langs door wijngaarden en bos op weg naar de Lourdeskapel. Voorbij het uitkijkpunt Karlsberg gaat het  verder door het Neuenahr-bos naar het bosklimpark. Het gemarkeerde wandelpad gaat dan bergafwaarts naar Bad Neuenahr.

Wijnhuizen

Kortom, het wordt weer een heerlijke wandeling. Wijnboeren hier in dit deel? Jazeker! Bijvoorbeeld Weingut Peter kriechel! In 2012 bestaat het Weingut 60 jaar als familiebedrijf. Peter Kriechel sr. werkte als parttime wijnmaker en bracht zijn eigen oogst naar de coöperatie. In 1952 richt hij toch een eigen wijnmakerij “Peter Kriechel” op. Anderhalve hectare groot.  In 1969 nemen zijn zonen het bedrijf over. Inmiddels gegroeid naar drie ha. Zijn twee ambitieuze zonen Hermann en Ernst, bouwen het bedrijf verder uit. Door de voortdurende uitbreiding en het daaruit voortvloeiende ruimtegebrek verhuist het bedrijf in de jaren zeventig van Marienthal naar Ahrweiler.

Wijncoöperatie

Verder vind je in Walporzheim de één na oudste wijncoöperatie van de Ahr. Opgericht in 1871. Mooie wijnen en zelfs een kleine inpandige wijntentoonstelling. Overigen, de naam Walporzheim zegt men, komt van de edelman Walbrecht, die leefde in de 5e eeuw na Christus. Walbrechtshoven richtte hier een Frankisch koninklijk hof op.   

De tocht langs de Ahr wordt vervolgd