De Aspergewijn 2021

De Aspergewijn 2021

Asparagus officinalis

Het witte goud. Het aspergeseizoen. Hoewel je je het nauwelijks voor kunt stellen met de sneeuw en hagel van afgelopen dagen, maar toch zijn er weer asperges te krijgen. Met deze witte of groene groente in de keuken kun je van alles doen, maar het klassieke Flamande zal altijd blijven!

Aspegewijn 2021

In Drente kon er al vroeg geoogst worden, dankzij warmwater leidingen onder de grond. Bijzonder toch? Het verschil in temperatuur tussen het noorden en het zuiden van het land is hier mee overwonnen. De natuur wordt simpelweg een handje geholpen. Je kunt hier zelf asperges halen, er is van alles en nog wat te doen op en rond deze boerderij. Jammer dat het zo ver weg is.

Silvaner&Riesling Trocken Weingut Ch. W. Bernhard Rheinhessen/Duitsland.

Maar goed, koop je ze hier in de buurt, dan kun je bij ons de Aspergewijn van 2021 krijgen! De Silvaner-Riesling van onze huisleverancier Hartmut Bernhard! De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door de oudste Aspergevereniging van Nederland: ‘Het Brabants Asperge Genootschap’. Dit jaar was de 28ste editie. Stoer toch dat wij die wijn al jaren verkopen! Het is een frisse wijn met ronde tonen! Heel aangenaam! Ook van prijs 🙂 Doosje van 6 flessen is € 39,00.

Aspergerecept

Weingut Bernhard
Marcel en Hartmut in de wijngaard

Hoe maak je nu het echte originele gerecht klaar bij deze sappige wijn?
Wel, hier komt het recept. Voor vier personen. Tel zoveel asperges af als je per persoon wilt eten. Voor de ham ongeveer totaal ± 200 gram. Dan minimaal 6 gekookte eieren en een kilootje krieltjes. Vergeet de roomboter (± 1/5 deel van een pakje van 250 gram) niet voor de botersaus en ook het nootmuskaat molentje zet je klaar.
Je schilt de asperges vanaf het kopje naar het houtachtige onderstuk. Dat verwijder je door de asperge zacht te buigen, dan breekt dit deel van zelf af. Zorg dat je haarfijn schilt, anders krijg je beslist van die sliertjes in je mond. Vervolgens leg je de asperges in een platte schaal die op het vuur kan. Of in een grote pan. Zelf gebruik ik altijd een braadslee. Of koop een ‘aspergepan’. Opvullen met koud water, scheutje melk erbij, groentebouillonblokje en klontje boter. Afdekken met een theedoek en als de pan gaat koken, althans de inhoud dan draai je na 8 minuten de warmtebron eronder uit. Rustig laten afkoelen. Het vocht niet weggooien, want dat kun je gebruiken om aspergesoep te maken!

Eieren, boter en ham

Ondertussen heb je niet stil gezeten. Je hebt de gekookte eieren gescheiden, het wit van het geel. Het eiwit hak je in kleine brokjes (en brunoise noemen we dat) het eigeel druk je door een draadzeef zodat je mooie kleine kruimeltjes krijgt. Voor het hammetje, ik kies voor beenham, ben je natuurlijk bij een echte slager geweest! Koop lokaal, heel normaal 🙂
De boterjus maak je eenvoudig door de roomboter op laag vuur te smelten, kan ook in de magnetron, en knijp een halve citroen hierboven uit voor een frisse touch! Even goed doorkloppen. De borden mooi opmaken. De asperges met de kopjes naar links. Asperges mag je met de hand eten. Maar eerlijk is eerlijk, met een mes is deze maaltijd natuurlijk veel makkelijker te bewerken. Succes!

Oh, morgen een nieuw aspergerecept! Dan Italiaans. Ik ben vanaf 14.00 uur in de winkel. Op is op, maar nu zijn er nog wel een paar van die heerlijke Aspergewijnen!